Sådan holder du madhygiejnen udenfor

Skrevet af Aller Media

24/07/2014

Mest læste i dag

Morgenmad på terrassen, frokost i solen og mad serveret fra grillen er ægte feriestemning.

Men oftest er vi lidt for rundhåndede, når det gælder god mad, der skal indtages udendørs, og det kan give maveproblemer.

Få idéer til, hvad du kan smide på grillen 

Først og fremmest er det vigtigt, at du sørger for, at havemøblerne er rene, inden du sætter dig til bordet.

Ifølge Peter Fisker Lassen fra Roskilde Skadedyrsservice kan ekskrementer fra især duer være farlige.

- Undersøgelser har vist, at due-klatter indeholder op mod 60 forskellige sygdomsfremkaldende bakterier og svampesporer, siger Peter Fisker Lassen og forklarer, at duernes ekskrementer er fyldt med bakterier og syre.

Så længe må maden stå ude Måltidet trækker ofte ud, når man hygger sig.

Det er også fint, så længe du skiller dig af med resterne og ikke sætter dem i køleskabet igen.

Ifølge fødevarestyrelsen skal rester af varm mad, som skal gemmes, nedkøles med det samme og sættes i køleskab, lige så snart den er dampet af. Lune retter, der står fremme på bordet gennem længere tid, kan nå en temperatur på 20-40°C, og det er her, bakterierne trives bedst.

Ved 37°C kan én bakterie blive til 1.000 i løbet af tre timer, og 1.000.000 efter seks timer.

Kom med ind i Thomas Rodes sommerhus – se de mange billeder her 

Hvis fødevarerne bliver afkølet i rette tid, kan de også holde sig længere.

Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken og ekspert i anvendelse af mejeriprodukter, forklarer, hvordan holdbarheden kan mindskes kraftigt, hvis ikke du stiller produkterne på køl lige efter brug.

- Mælk er meget følsomt over for varme, og laboratorieforsøg viser faktisk, at opbevarer man mælk ved for eksempel 12 grader i stedet for de anbefalede 5 grader, så mindskes holdbarheden drastisk fra cirka 10 dage til under to dage, siger Tove Færch.

Af Line Sølvhøj Johansson, Mad & Bolig/NewsDesk, Aller Media.