Sådan lære du at huske navne

Lisbeth Madsen, NewsDesk  Aller Media

En større reception eller et selskab kan godt føles som et mareridt for folk, der er dårlige til at huske navne. Det kan hurtigt udvikle sig småpinligt, især hvis dem man står og taler med tilsyneladende ikke lider af samme hukommelsesproblem. 

Mike Byster, som selv har skabt sine egne hukommelses- og indlæringsteknikker, kommer til Psychologytoday.com med tre gode råd til, hvordan du bliver en mester til at huske navne i forskellige forbindelser.

Se 12 øvelser der giver dig en bedre hukommelse på Femina.dk

1) Lyt til hvad der bliver sagt
Når du mener, at du ikke kan huske folks navne, så er virkeligheden i mange tilfælde, at du ikke har hørt ordentligt efter, da navnet blev nævnt. Så vær nærværende, når navnet bliver sagt, og hvis du ikke hører det ordentligt første gang, så bed om at få det gentaget. Det er helt naturligt, at vi sorterer i de informationer, der kommer ind, og især hvis vi ikke mener, at vi vil møde personen igen, så vil vi automatisk finde det irrelevant at lytte efter. Men så er det, at de pinlige situationer kan opstå senere i forløbet, eller næste gang I alligevel mødes igen.

2) Skab en association til lyden af navnet
Når en person præsenterer sig ved navn, så kan en husketeknik være at skabe en association til navnet. Noget der minder om ordlyden i navnet. Byster foreslår selv, at associationen ’by the stairs’ kan benyttes til at huske hans efternavn. Det vil få dig til at forestille dig, at han står ved en trappe og gøre det lettere for dig at indprente dig navnet. Du må gerne være kreativ, og du behøver ikke at finde et ord til hver stavelse i navnet. Øvelse vil gøre det lettere for dig med tiden.

Derfor snakker du højt med dig selv. Tjek, hvorfor det er helt normalt, på Femina.dk

3) Bemærk et fysisk særkende
Vær opmærksom, når en person præsenterer sig. Læg mærke til en detalje ved ham eller hende, som du kan forbinde personen med senere. Det kan være noget særligt ved deres ansigt, eller noget særligt ved det tøj, de har på. Det handler ikke om, at du skal dømme folk på deres skæve næse eller grimme bluse, men du har brug for et særkende, som gør, at de printer sig fast i din hukommelse, hvorved du også meget lettere husker deres navne på et andet tidspunkt.   
 

Dagens Gossip