Sådan ser du forskellen på frugt og grøntsager

Skrevet af Emma Kirstine Kejser

10/05/2013

Dagens topnyheder

Videnskab.dk har forklaringen på, hvad der kendetegner en grøntsag, og hvorfor myten om tomaten som en frugt slet ikke findes.

Sådan inddeles frugt og grøntsager i hver sin kategori.

Biologer har en meget fast måde, hvorpå man skelner mellem frugt og grøntsager. Uanset, hvad forskellige spisetraditioner siger.

- En frugt er defineret ved at være et bær eller en kernefrugt, som er flerårig. Det betyder, at den vender tilbage år efter år. Det kunne for eksempel være æbler, kirsebær eller jordbær. Husk på, at jordbær er frugter, fordi de - ud over at vende tilbage år efter år - har kerner. Nemlig de små knopper som sidder uden på dem, fortæller Jørn Nygaard Sørensen, seniorforsker for Havebrugsproduktion, ved det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

- Grøntsager er derimod dybest set rødder eller blade og ofte etårige. Altså høstes de det samme år, som de sås. Men der findes også grænsetilfælde som rabarber og asparges. Dem kalder man grøntsager, fordi de er blade. Også selvom de er toårige, tilføjer han.

Men hvad så med tomaten, som kan placeres i begge kategorier, er den i virkeligheden en frugt, som nogle siger?

-  Tomaten... Den er et godt spørgsmål. Morfologisk - altså hvad dens form og opbygning angår - er det en frugt, fordi den har kerner omgivet af frugtkød. Men ligesom agurker og andre væksthusgrøntsager kalder man tomaten for en grøntsag, fordi den er etårig, siger Jørn Nygaard Sørensen.

Jørn Nygaard Sørensen mener også, at avocadoen faktisk er en frugt, selvom de fleste danskere mener, at det er en grøntsag. Det mener han fordi, den har en kerne, som er omgivet af frugtkød, og så er den flerårig.