Sådan ser du kronhjort-knalderi uden at forstyrre

Naturstyrelsens seneste bøn til danskerne om at tage hensyn til landets kronhjorte under parringstiden betyder ikke, at kronhjortentusiaster og andre naturglade mennesker skal blive hjemme.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Derimod skal man blot følge et par enkle regler, hvis man vil opleve de store dyr med de mægtige gevirer, lyder det fra Naturstyrelsen på deres hjemmeside.

For det første skal man holde sig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er mennesker. Yderligere er det hensigtsmæssigt at nærme sig hjortene i modvind. På den måde kan hjortene ikke lugte skovgæsterne. Og endelig skal mundtøjet stå helt stille, og eventuelle hunde skal være i snor.     

Ved at følge disse råd er der gode chancer for at se hjorte omkring solnedgang og en time efter og omkring solopgang. Jylland er det sted i landet med fleste vilde krondyr. Også i de mange dyrehaver spredt over hele landet kan krondyrernes brunsttid opleves på nært hold. Dyrene i dyrehaver er ofte mindre sky, og derfor kan man gå tættere på, når man færdes på stierne, skriver Naturstyrelsen.

LÆS OGSÅ: Kodak-moment knuser kronhjort-knalderi

Over hele landet er der muligheder for at se kronhjorte i naturen. Nogle af de bedste steder at se krondyr i Vestjylland er: Grærup Langesø ved Oksbøl, krondyrreservatet mellen Ringkøbing Fjord og Blåvandshuk og Sandfær Plantage mellem Råsted og Vind. I Midtjylland anbefales: Nørlund Plantage, Gludsted Plantage, Kompedal Plantage og Feldborg Plantage. Og i Thy er Hansted Reservatet en mulighed. I Sønderjylland er der Haderslev Dyrehave og på Sjælland er Jægersborg Dyrehave oplagt.   

Naturstyrelsen inviterer jævnligt på guidede ture i skoven, hvor man kan lære, hvordan man kommer tæt på dyrene uden at forstyrre dem. 

Dagens Gossip