Sådan ser regeringens kontanthjælpsreform ud

Mandag har regeringen præsenteret sin kontanthjælpsreform. Her er hovedpunkterne i reformen:

* For at få folk i arbejde eller uddannelse vil regeringen reducere ydelserne markant til de 25-29-årige. Regeringen vil afskaffe kontanthjælpen for unge under 30 år uden uddannelse og i stedet indføre en ny ydelse, uddannelseshjælp, på niveau med SU. Det betyder, at gruppen af 25-29-årige bliver hårdest ramt på pengepungen og mister 4800 kroner før skat i forhold til deres nuværende ydelse.

* Jobparate kontanthjælpsmodtagere bliver efter seks måneder mødt med et krav om at arbejde for kontanthjælpen, for eksempel i virksomhedspraktik, i et arbejde med løntilskud eller et nyttejob, hvor man kan lave kommunalt arbejde som snerydning eller havearbejde.

* Ifølge udspillet vil kontanthjælpsreformen styrke den offentlige økonomi med knap 400 millioner kroner i 2014 stigende til knap én milliard kroner i 2015 og godt én milliard kroner i 2020.

* Økonomien i reformen hænger sammen ved, at de lavere ydelser til unge finansierer de ekstra udgifter til uddannelse, der følger af, at flere unge starter på en uddannelse. Desuden vil en stor del af kontanthjælpsreformen finansieres ved at sidestille samlevende med ægtefæller i kontanthjælpssystemet, så man kun er berettiget til kontanthjælp, hvis ens ægtefælle eller samlever ikke kan forsørge én.

* Svage kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2 og 3 skal have én sagsbehandler frem for en hel række kontakter, når de møder op hos kommunerne. Det skal styrke samarbejdet om kontanthjælpsmodtagerne mellem for eksempel jobcenter, læger og psykiatere. Med reformen skal de to matchgrupper fremover slås sammen.

* Unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år skal lære at læse, skrive og regne, og hvis de pjækker, bliver de trukket i kontanthjælpen. Forslaget kommer, efter at en rapport har vist, at mindre end 10 procent af de 108.000 bogligt svage kontanthjælpsmodtagere får tilbud om undervisning.

* Regeringen vil halvere perioden med løntilskud i offentlige virksomheder fra 12 måneder til seks måneder. Det giver en besparelse på 65 millioner kroner om året, som i stedet skal sikre en mere aktiv indsats over for kontanthjælpsmodtagerne med særligt fokus på uddannelse.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip