Sådan skal din bolig vurderes i fremtiden

Skrevet af admin

09/03/2014

Mest læste i dag

Din bolig skal fremover vurderes på en helt ny måde. Eksperter skal ikke længere fysisk sætte skatteværdien af boligen - ejendomsvurderingerne kommer i stedet til at bygge på computergenerede data.

Det mener formanden for regeringens nedsatte ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan et nyt og mere retvisende vurderingssystem skal se ud, skriver Berlingske.

- Det bliver anderledes. Det gamle vurderingssystem er grundlagt i en tid, hvor den nuværende viden om data- og matematiske modeller ikke eksisterede.

- Systemet kan derfor laves helt om og moderniseres markant, så vi kan få et bedre system til vurdering af fast ejendom, siger Peter Engberg Jensen til avisen.

Rigsrevisionen kom i august sidste år med en rapport, der afdækkede omfattende fejl i Skats offentlige ejendomsvurderinger. Tre ud af fire parcelhuse var enten blevet vurderet for højt eller for lavt i 2011.

Skatteministeriet har siden erkendt at 1,7 millioner boligejere dermed kan have betalt forkert boligskat i flere år. Derfor blev der nedsat et ekspertudvalg til at udtænke et nyt og bedre vurderingssystem.

Peter Engberg Jensen, der er tidligere topchef i Nykredit, mener, at et matematisk system er langt bedre til at lave et mere retvisende og troværdigt vurderingssystem.

- I dag har vi en række objektive data. Hele landet er opmålt. Der er GPS-data for det meste, og vi har fra Google billeder af alle veje og alle facader af bygninger.

- Vi kan måle nøjagtigt, hvor langt din lejlighed ligger fra vandet, fra grønne områder eller fra en støjende vej. Vi får alle handelsværdier indberettet digitalt, så der er langt bedre sammenligningsgrundlag, siger Peter Engberg Jensen til Berlingske.

Han understreger dog samtidig, at et vurderingssystem aldrig vil være 100 procent træfsikkert.

/ritzau/