Sådan skal du reagere på vold mod børn

Skrevet af Lotte Sørensen

03/06/2013

Dagens topnyheder

I lørdags så folketingspolitikeren Mattias Tesfaye (S) en mor give sin fire-fem-årige datter en lussing i toget. Hverken han eller de andre passagerer greb ind, skrev han brødebetynget på sin Facebook-profil. Det har ført til stor debat og affødt 540 kommentarer på Tesfayes status. For hvad er det rigtige at gøre i en sådan situation?

Kommunikationsrådgiver ved Rigspolitiet Carsten Andersen fortæller, at man ikke har pligt til at anmelde det til politiet.

- Men det er ulovligt at slå på folk, også på sine børn. Det er en overtrædelse af straffeloven, og så kan man vælge at gå til politiet og anmelde det. Man kan også vælge at tale med den voksne om det, siger han til Dagens.dk.

Han ser gerne, at man anmelder det til politiet.

- Man har ikke som sådan pligt til det, men man kan jo diskutere, om man har en moralsk og etisk pligt, siger han.

Klik her og følg Dagens.dk på Facebook

Hos Red Barnet erkender man, at det er svært at vide, hvad man skal gøre, når man ser et barn blive slået.

- Hvis det er en familie, man kender, så bør man snakke med vedkommende om, at man ikke må slå børn. Spørg vedkommende om det ikke var en ide at få hjælp til at løse konflikter uden vold, for eksempel gennem familierådgivning, siger Red Barnets psykolog Kuno Sørensen til Dagens.dk.

Det er dog mindst lige så svært, hvis man ser en fremmed slå et barn, mener han.

- Det er svært, fordi man yderligere udstiller og ydmyger den voksne. Men det er vigtigt, at man i selve situationen reagerer og siger, at det ikke er i orden. Det er vigtigt at markere både over for den voksne og overfor barnet, siger han.