Sådan står forhandlingerne om Togfonden DK

Efter over fire timers forhandlinger om togfonden måtte Enhedslisten, Dansk Folkeparti og regeringen mandag aften sande, at forhandlingerne er brudt sammen.

* Sammenbruddet er opstået, fordi Dansk Folkeparti, angiveligt efter ønsker fra lokalområdet i Vejle, vil have undersøgt, om en stikbane mellem Billund og Vejle skal være en statsfinansieret letbane i stedet for en jernbane.

* Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) afviser at bruge togfondens midler til en letbane, da landets andre letbaner lokalt medfinansieres af kommunen. Det sker blandt andet i Aarhus.

* Dansk Folkeparti mener, at letbanen skal være statsfinansieret, fordi Vejle modvilligt må affinde sig med en ny bro over Vejle Fjord.

* Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, ønsker, at Vejle, Billund og Billund Lufthavn sidder med ved bordet for at afgøre, om en almindelig jernbane eller en letbane er den bedste løsning.

* Kim Christiansen oplyser, at han lørdag formiddag i en mail til ministeren oplyste, at han ønskede letbanen som en mulighed. Han fik dét svar, at det ikke kunne ske med statslig finansiering.

* Dansk Folkeparti anerkender, at partiet er imødekommet på alle andre punkter.

* Også Enhedslisten er blevet imødekommet, siger trafikordfører for Enhedslisten, Henning Hyllested.

* Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) oplyser, at Vejle og Billund skal finde 700-800 millioner kroner, hvis de to kommuner vil have en letbane. Det gælder også for Odense, Aarhus og København. Så skal projektet være finansieret med 60 procent af midlerne lokalt, siger hun.

* Tirsdag formiddag orienterer Pia Olsen Dyhr (SF) regeringens ministermøde om forhandlingerne.

* Tirsdag kl. 11 drøfter Dansk Folkepartis folketingsgruppe forhandlingerne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip