Sådan startede dating på nettet: Datingkongen udgiver bog

En af landets første og største netsucceser blev skabt i en hektisk eufori drevet af det på daværende tidspunkts jomfruelige internets uendelige muligheder, vilde singlefester og barske drillerier af konkurrenterne.

Dating.dk-stifter Morten Wagner beskriver i en ny bog, hvordan opstarten af det populære datingsite gik for sig. Det er fortællingen om tre venner, der befandt sig på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og lidt tilfældigt kastede sig ud i det, der i dag har udviklet sig til et større imperium af hjemmesider.

LÆS OGSÅ: Myter om dating: Disse fem datingråd bør du droppe

»Vi havde det fedt, og tiden var præget af en helt speciel stemning. Vi var jo bare nogle unge fyre, der var tændt af den hellige ild. Vi følte os som en del af et fællesskab, vi knoklede for at vinde over de andre, og det at internettet var et helt nyt medie fik os til at føle os som pionerer,« forklarer Morten Wagner i dag.

Dating.dk gik i luften 1998 og var et af de første datingsites i verden. Det, der i dag er en strømlinet koncern, begyndte som et projekt blandt venner, hvor potentialet i forretninger på nettet stadig var tåget.

Morten Wagner henviser selv til tiden og opstarten som det vilde vesten. Alle kneb gælder i krig og kærlighed, lyder det fra manden, der altid har haft en evne til at skabe opmærksomhed.

LÆS OGSÅ: Nyt tilbud: Dating for skrukke

Falske profiler

I bogen, »Datingkongen«, fortæller han om, hvordan der blev fiflet og hacket for at komme først i det kapløb, der var i gang på nettet.

Morten Wagner og de to andre stiftere, Henrik Bach og Peter Sønderby, sad blandt andet og oprettede falske kvindelige profiler ved lanceringen af sitet, da de frygtede, at kvinderne ville holde sig væk.

»Det var bare noget, vi gjorde. Vi anede ikke, hvad internettet var og troede egentlig ikke, at datingsitet var noget, som ville have en fremtid. Da der virkelig kom rigtige piger på sitet, var vi endda i tvivl om, det nu også var rigtige piger,« husker Morten Wagner.

Kreativiteten i Dating.dks begyndelse var stor. Da TV 2 ønskede at bringe historien om folk, der finder kærlighed på nettet, fik Morten Wagner sin søster og kæreste til at oprette profiler på nettet og lade som om, at de havde mødt hinanden på Dating.dk. Morten Wagner var den af stifterne, der kunne skabe larm og opmærksomhed. Han arrangerede kæmpe singlefester på de hotteste steder i København og sørgede for, at medierne var til stede.

LÆS OGSÅ: Studerende aftaler tilfældig sex på Facebook

Antallet af profiler steg dramatisk inden for et år, og Dating-drengene begyndte at fornemme, at der var noget stort i vente. Konkurrencen blev ligeledes hårdere med ankomsten af andre danske netdating-hjemmesider.

Hacking af konkurrenten

Morten Wagner beskriver kampen i de spæde år med konkurrenten Webdating.dk, hvor der blev taget hårdhændede metoder i brug for at spænde ben for hinanden. Dating.dk var blevet lagt ned af en hacker, og holdet bag Dating.dk var sikre på, at det var sat i værk af konkurrenten. En hævn blev planlagt.

De havde fundet et hul i sikkerheden på Webdating.dk og var derfra i stand til at ændre samtlige profiler på konkurrentens hjemmeside, så der ud fra alle stod, at de var homoseksuelle.

»Det var bare sådan, det var. Det var undergrund og anarki det hele. Vi var bare unge fyre, og hvis nogen lavede lidt mod os, så slog vi igen. Man gik jo ikke til politiet dengang, for der var jo ingen, der tjente penge på det. Sådan noget sker slet ikke i dag. For hvis man hacker i dag, ryger man jo i fængsel, men dengang havde vi slet ikke forstået, hvad vi havde med at gøre,« forklarer Morten Wagner.

Del af din DNA

Han tilskriver fiflerierne og de vilde handlinger tiden og ungdommens kådhed. I dag er alt anderledes, og når han tænker tilbage på de første år, tilskriver han Dating.dks succes den passion, som var i det dengang unge firma.

»Hvis man laver noget, der virkelig interesserer én og noget, man brænder for, så mener jeg, at man kan få succes. Det skal nærmest være en del af din DNA. Kvinder interesserede mig helt vildt meget. Hele miljøet med fester, singler, natklubber og den gode energi drev mig. Vi kæmpede i fire år, før vi tjente en krone. Så der skal jo ligesom være noget andet, for at man fortsætter, ellers brænder man nok ud, før man tjener penge,« siger han.

Dagens Gossip