Sådan udfordrer krydsord de små grå som intet andet spil

Er krydsord bare en harmløs hobby – eller kan det faktisk bruges til at holde din hjerne skarp?

En ligegyldig hobby er det i hvert fald langtfra, mener den amerikanske psykolog Raymond S. Nickerson. Han er professor ved Tufts University i Massachusetts, skriver Videnskab.dk.

Nickerson er gået videre end de fleste krydsordsløsere og har set på, hvad ordpusleriet fortæller om hjernen.

»Det, der er fascinerende ved en kryds og tværs, er, at den involverer mange dele af hjernens arbejde, som vi normalt studerer stykvis og opdelt - såsom søgning i hukommelsen og løsning af problemer,« siger han.

De fleste mentale processer hos krydsordsløseren sker ubevidst.

Resultaterne dukker ikke i op i bevidste tankeprocesser, før de er bestemt et andet sted i hjernen. Intuition spiller en vigtig rolle for at løse krydsord, har Nickerson fundet ud af, ifølge en artikel i Psychonomic Bulletin & Review.

Nogle gange arbejder det underbevidste så hurtigt, at det leverer løsningen med det samme. Andre gange er du nødt til at gå mere metodisk til værks og gå gennem mulige løsningsord et for et.

Det afspejler den måde, det underbevidste arbejder på for at komme tættere og tættere på en løsning.

Nickerson peger på arbejde, Peter Farvolden fra University of Toronto i Canada gjorde i 1990'erne. Farvolden gav sine forsøgspersoner fire af bogstaverne i et syv bogstaver langt løsningsord.

Mens de forsøgte at finde den rigtige løsning, bad han dem om at sige et hvilket som helst andet ord. De ord, de kom på, havde en tendens til at handle om det samme emne som den rigtige løsning, hvilket tyder på, at underbevidstheden løser problemer trinvis.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip