Sådan undgår du brande i juletiden

Den mørke tid er over os, og det betyder, at stearinlysene tændes rundt omkring i de danske hjem. Desværre er de kommende måneder også det tidspunkt på året, hvor flest danskere omkommer i brande.

I 2012 omkom 66 danskere i brande. 33 procent af alle ofrene omkom i månederne december, januar og februar.

Beredskabsforbundet opfordrer derfor til at være varsom, bruge ild med omtanke og opsætte røgalarmer.

- Det er især cigaretrygning, forkert fyring i brændeovnene, tilberedning af julemaden i køkkenet og de mange levende lys, som vi omgiver os med i juletiden, der er årsag til de ekstraordinært mange brandskader på denne årstid. Mange af disse lys er anbragt i forbindelse med juledekorationer, adventskranse og juletræer, og det betyder, at brandfaren øges gennem julemåneden i takt med, at gran og mos tørrer ud. De alvorligste af alle disse brande koster menneskeliv, siger Beredskabsforbundets presse- og kommunikationschef Mads Jakobsen.

34 procent af årets udrykninger til brande i beboelse sker i de kommende tre måneder (1.739 af i alt 5.071 udrykninger i 2012).  Du kan sikre dig ved at have røgalarmer opsat.

- Mange af de personer, der omkommer i dødsbrande, har ikke en røgalarm opsat. Så det er bestemt et incitament til at sætte dem op. Billigere livsforsikring findes ikke, fortæller Mads Jakobsen.

Hvis man vil sikre sig mod brandskader i julen, bør man følge nedenstående råd, når man bruger levende lys:

• Pas på adventskranse, juledekorationer og juletræer. Sæt lysene, så flammen ikke kan antænde grene og pynt, når de brænder ned. Man kan evt. behandle brændbare dekorationer med et brandhæmmende middel.

• Brug lysmanchetter af stanniol – og helst selvslukkende lys.

• Gå aldrig fra tændte lys.

• Placer lysene på sikre steder, fx ikke i nærheden af gardiner og lignende, eller hvor mindre børn, hunde og katte kan nå dem.

• Især i juletiden er det vigtigt, at man har slukningsmidler stående parat. Hav nogle vandfyldte blomstervandkander med spreder stående parat i rum med levende lys og juledekorationer. En vandforstøver (blomsterspray) kan også bruges til at slukke en mindre brand i en juledekoration. Når juletræet tændes, bør man supplere med en spand vand og en gulvklud. Desuden bør man have en tilkoblet haveslange hængende klar – samt en 6 kg pulverslukker stående parat.

• Sørg for at have opsat og tjekket røgalarmer i hjemmet. De koster fra 75 kroner. Billigere livsforsikringer findes ikke.

• Lær børn, hvordan de skal reagere ved brand. Hav en flugtplan klar i huset/lejligheden.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip