Sådan undgår du brande i juletiden

Den mørke tid er over os, og det betyder, at stearinlysene tændes rundt omkring i de danske hjem. Desværre er de kommende måneder også det tidspunkt på året, hvor flest danskere omkommer i brande.

I 2012 omkom 66 danskere i brande. 33 procent af alle ofrene omkom i månederne december, januar og februar.

Beredskabsforbundet opfordrer derfor til at være varsom, bruge ild med omtanke og opsætte røgalarmer.

- Det er især cigaretrygning, forkert fyring i brændeovnene, tilberedning af julemaden i køkkenet og de mange levende lys, som vi omgiver os med i juletiden, der er årsag til de ekstraordinært mange brandskader på denne årstid. Mange af disse lys er anbragt i forbindelse med juledekorationer, adventskranse og juletræer, og det betyder, at brandfaren øges gennem julemåneden i takt med, at gran og mos tørrer ud. De alvorligste af alle disse brande koster menneskeliv, siger Beredskabsforbundets presse- og kommunikationschef Mads Jakobsen.

34 procent af årets udrykninger til brande i beboelse sker i de kommende tre måneder (1.739 af i alt 5.071 udrykninger i 2012).  Du kan sikre dig ved at have røgalarmer opsat.

- Mange af de personer, der omkommer i dødsbrande, har ikke en røgalarm opsat. Så det er bestemt et incitament til at sætte dem op. Billigere livsforsikring findes ikke, fortæller Mads Jakobsen.

Hvis man vil sikre sig mod brandskader i julen, bør man følge nedenstående råd, når man bruger levende lys:

• Pas på adventskranse, juledekorationer og juletræer. Sæt lysene, så flammen ikke kan antænde grene og pynt, når de brænder ned. Man kan evt. behandle brændbare dekorationer med et brandhæmmende middel.

• Brug lysmanchetter af stanniol – og helst selvslukkende lys.

• Gå aldrig fra tændte lys.

• Placer lysene på sikre steder, fx ikke i nærheden af gardiner og lignende, eller hvor mindre børn, hunde og katte kan nå dem.

• Især i juletiden er det vigtigt, at man har slukningsmidler stående parat. Hav nogle vandfyldte blomstervandkander med spreder stående parat i rum med levende lys og juledekorationer. En vandforstøver (blomsterspray) kan også bruges til at slukke en mindre brand i en juledekoration. Når juletræet tændes, bør man supplere med en spand vand og en gulvklud. Desuden bør man have en tilkoblet haveslange hængende klar – samt en 6 kg pulverslukker stående parat.

• Sørg for at have opsat og tjekket røgalarmer i hjemmet. De koster fra 75 kroner. Billigere livsforsikringer findes ikke.

• Lær børn, hvordan de skal reagere ved brand. Hav en flugtplan klar i huset/lejligheden.

Dagens Gossip