Sådan vil Thorning og Løkke redde udkantsdanmark

Skrevet af admin

11/06/2015

Mest læste i dag

Mens Danmark er på vej ud af krisen, så er væksten meget ulige fordelt mellem de store byer og yderområder i landet.

Tre ud af fire private job bliver skabt i København og Aarhus, og derfor blev statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, bedt om at give deres bud på, hvordan de vil skabe vækst i, det der med et upopulært ord bliver kaldt, Udkantsdanmark.

- Der er egne i Danmark, hvor der er færre arbejdspladser, end da jeg var statsminister. Det bliver vi nødt til at tage alvorligt, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, mens Helle Thorning-Schmidt fokuserede på, at ledigheden falder og beskæftigelsen stiger:

- Derfor er vi nu i en situation, hvor vi er ude af krisen, så næste opgave bliver at sikre vækst i hele landet, siger Helle Thorning-Schmidt.

De to statsministerkandidater har dog en forskellig tilgang til, hvordan væksten skal skabes.

Lars Løkke Rasmussen har mest konkret lagt op til udflytning af statslige arbejdspladser med forslag om at flytte Geodatastyrelsen (tidligere Kort- og Matrikelstyrelsen) fra København til Aalborg.

Helle Thorning-Schmidt er parat til at indføre et princip om, at man altid overvejer, om nye statslige arbejdspladser kan placeres i yderområder frem for i eksempelvis København.

Men hun advarer om, at man ikke skal skabe usikkerhed for de personer, der allerede er statsansat i København og Aarhus.

Ud over statslige arbejdspladser ønsker både Løkke og Thorning at lempe planloven, så det bliver lettere at opføre erhvervsbyggeri.

Begge parter lægger desuden vægt på at fjerne afgifter og byrder for virksomheder. Blandt andet fremhæver Thorning, at regeringen står bag fuldt fradrag for hotelmoms.

- Det kan lyde teknisk, men det skal til, siger Helle Thorning-Schmidt.

Også Løkke vil styrke turisterhvervet og sikre, at det kan betale sig at arbejde med turisme for danskere.

Det skal ske gennem et kontanthjælpsloft og lempelser i skatten for de mindste indkomster. Det vil også gøre det mere attraktivt at arbejde i landbruget, på gartnerier og i produktionsvirksomheder i yderområder, mener Løkke.

Derudover lokker Venstre med en boligjobordning, som giver danskerne fradrag for udgifter til håndværkere. Det vil sætte gang i de mindre håndværkervirksomheder, mener Løkke.

Helle Thorning-Schmidt afviser at forlænge boligjobordningen. Til gengæld lokker hun med, at en ny SR-regering vil sænke færgeafgifterne til de små øer og kæmpe for bedre bredbånd og mobildækning i hele landet.

/ritzau/