Såret Nordkorea stiller naboen et ultimatum

Mens Nordkorea markerede en af landets største helligdage, landsfader Kim Il-sungs fødsel, valgte omkring 40 demonstranter i Seoul at satte ild til portrætter af den afdøde grundlægger af Nordkorea, hans ligeledes afdøde søn, Kim Jong-il, og hans barnebarn, den nuværende leder, Kim Jong-un.

»Det er en uhyrlig, kriminel handling. Vores gengældelsesangreb vil begynde uden varsel,« står der i en meddelelse fra den nordkoreanske militærledelse ifølge AFP.

»Militæret vil slå til som en forhammer mod de fremmede styrker, der skader den øverste ledelses værdighed,« står der videre.

Forsvarsministeriet i Sydkorea var ikke sen til at kalde naboens ultimatum for »beklagelig« og »absurd« og understregede, at man er klar til at besvare enhver militær provokation.

Advarslen kommer en dag efter, at USAs udenrigsminister, John Kerry, afsluttede sin rundrejse i det østlige Asien, der havde til mål at afdramatisere det spændte klima på den koreanske halvø og få Kina til at berolige sin nordkoreanske allierede.

Spændingerne begyndte for alvor, da Nordkorea gennemførte sin tredje atomprøvesprængning i februar - en handling, der fik FNs Sikkerhedsråd til at skrue op for sanktionerne mod den fattige nation.

Ifølge amerikanske efterretninger har Nordkoreas militær installeret to mellemdistancemissiler på landets østkyst, der med en rækkevidde på op mod 3500 kilometer kan nå amerikanske baser på stillehavsøen Guam.

Senest har USA rost Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, for at sige, at hun »vil høre, hvad Nordkorea tænker«, hvis det kan fremme en fredsproces. Og i et endnu et tegn på solidaritet fra amerikansk side kom det tirsdag frem, at USAs præsident, Barack Obama, for første gang mødes med Park i Det Hvide Hus 7. maj.

Dagens Gossip