Særlige aftaler skal hjemsende flere på tålt ophold

Skrevet af admin

15/06/2016

Dagens topnyheder

Regeringen skal undersøge muligheden for at presse andre lande til at tage imod de af deres statsborgere, der lever på tålt ophold i Danmark.

Sådan lyder et af elementerne i den aftale, som regeringen, dens støttepartier og Socialdemokraterne onsdag har indgået om forholdene for personer på tålt ophold og med kriminel meldepligt.

- De har ikke ret til at være her, siger De Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader.

- Derfor skal vi gøre alt for at få dem ud af landet. Derfor er jeg også mest glad for den sidste del af aftalen, der handler om, hvordan vi kan presse lande til at tage imod deres egne statsborgere.

Regeringen skal ifølge aftalen styrke "indsatsen på udsendelsesområdet" i efteråret.

Inden da skal regeringen drøfte erfaringer med andre lande, der har gjort brug af eksempelvis handels- eller udviklingspolitikken til at presse lande til at tage imod egne statsborgere.

- Storbritannien har eksempelvis lavet diplomatiske aftaler med Libanon og Marokko. De erfaringer skal vi tage ved lære af, siger Naser Khader.

Han bakkes op af ordførerkollegaen fra Liberal Alliance, Christina Egelund.

- Der skal kigges på, hvordan handelspolitikken og udviklingsbistanden kan spille en rolle i forhold til at få en mere effektiv hjemsendelse, siger hun.

- Hvis vi hjælper et land ud af fattigdom eller andre ting, så skal vi selvfølgelig have noget igen.

Aftalen lægger samtidig op til, at "spillerummet inden for de forskellige internationale konventioner skal udforskes og om nødvendigt udfordres", at konventionerne ikke er uforanderlige, og at de på et senere tidspunkt måske skal justeres på nogle punkter.

- En udmærket formulering, men vi havde gerne set den lidt skrappere, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Men det er første gang, man har taget hul på den diskussion i en aftaletekst, og det ser vi frem til at vende tilbage til.

/ritzau/