Sæsonens sidste primærvalg overskygges af terrordebat

Skrevet af admin

14/06/2016

Dagens topnyheder

Tirsdag er sidste dag med primærvalg i USA i denne omgang, når Demokraterne går til stemmeurnerne i Washington. Afstemningen er dog uden betydning, eftersom Hillary Clinton allerede har sikret sig partiets nominering foran Vermont-senatoren Bernie Sanders.

Med weekendens massakre på en homo-natklub i Orlando, hvor 49 mennesker blev skudt og dræbt, ligger amerikanernes fokus da også et helt andet sted, skriver nyhedsbureauet AFP - nemlig på terrorbekæmpelse.

Og netop på det spørgsmål er Hillary Clinton og den forventede republikanske kandidat, Donald Trump, af vidt forskellige opfattelser.

Trump ønsker at sætte en stopper for indvandring fra lande med en "beviselig historie" for terror mod USA eller dets allierede, mens Clinton opfordrer amerikanerne til at stå sammen om bekæmpelse af terrorisme på tværs af politiske tilhørsforhold.

- Opildnende, antimuslimsk retorik udgør i sig selv en fare, sagde hun i en tale om udenrigspolitik for et par uger siden.

Både præsident Barack Obama, vicepræsident Joe Biden og den venstreorienterede senator Elizabeth Warren har offentligt givet deres støtte til Hillary Clinton.

Tirsdagens afstemning afslutter en spektakulær, dybt kontroversiel og historisk omgang primærvalg.

Konservative amerikanere så et lys i den berømte milliardær og politiske novice Trump, mens den energiske og lidet kendte Sanders gav Hillary Clinton - et af de mest kendte politiske ansigter i USA - overraskende stor modstand.

Sanders formåede således at udnytte en dyb brønd af vrede blandt unge vælgere, der er stærkt utilfredse med det nuværende politiske system og ivrige efter at gøre op med den store ulighed, der hersker i den amerikanske befolkning.

I sidste ende var det dog Clinton, som sejrede, da hun blev den første kvindelig præsidentkandidat for et større politisk parti i USA.

/ritzau/AFP