Sag i Højesteret: Lastbil-chauffør holdt to minutters pause for lidt

To minutter kan blive meget dyre for en sjællandsk lastvognschauffør.

Manden skal miste sit kørekort, kræver anklagemyndigheden i en principiel retssag i Højesteret.

Sagen drejer sig om de pauser, manden holdt under en arbejdsdag for snart tre år siden.

Den første pause var på 14 minutter, og den næste var på 18 minutter, fortæller chaufførens forsvarer, advokat Ulla Fabricius fra MAQS Law Firm.

- Han risikerer at miste sit job, fordi anklagemyndigheden mener, at han har overtrådt reglerne om køre- og hviletid med mere end 30 procent, siger Ulla Fabricius.

Netop frakendelse af kørekortet var resultatet, da sagen oprindeligt blev behandlet af Retten i Roskilde.

Men i Østre Landsret fik chaufføren medhold - og dommerne bestemte, at han skulle slippe med en såkaldt pausebøde.

Denne afgørelse har Rigsadvokaten imidlertid fået tilladelse til at indbringe for landets øverste domstol.

Hvis chaufførens anden pause havde varet 20 minutter, ville anklagemyndigheden derimod ikke kræve den skrappe sanktion, oplyser Ulla Fabricius.

- Reglerne om pauser skyldes hensynet til færdselssikkerheden. Men jeg kan ikke se, at en to minutter kortere pause skulle udgøre en så stor risiko for færdselssikkerheden, at der skal ske frakendelse af kortet. Det er jo grotesk, siger forsvareren.

Sagen behandles på tirsdag i Højesteret.

I øvrigt har der været en del bølgegang i retsvæsnet netop i sager om køre- og hviletid. Dommerne har ikke været enige om linjen.

Usikkerheden har for eksempel ført til, at statsadvokaten har besluttet ekstraordinært at anke en dom fra Glostrup sidste efterår, hvor en chauffør mistede sit kørekort i et år.

Kravet er usædvanligt: Chaufføren skal frifindes for frakendelsen.

Det skyldes, at Retten i Glostrup i en senere parallel sag har frifundet vognmanden for præcis den forseelse, som chaufføren tidligere fik dom for. For at rette på miseren skal chaufføren altså have en frifindelse.

- Jeg skal nu kontakte min klient for at høre, om vi skal rejse krav om erstatning, siger chaufførens advokat, Lars Borring.

/ritzau/

 

Dagens Gossip