Sag om terrorstøtte rejser tvivl om Tyrkiet som retsstat

Skrevet af admin

15/06/2016

Dagens topnyheder

Myndighederne har skudt sig selv i foden ved at gennemføre en stort anlagt sag om millionstøtte til PKK, Kurdistans Arbejderparti.

Straffesagen er nemlig endt med at rejse tvivl om, hvorvidt Tyrkiet er en retsstat, mener en af forsvarerne.

- Efter vores opfattelse blev sagen rejst efter pres fra tyrkernes side, siger advokat Erbil Kaya.

- Men det er endt som en boomerang. For Østre Landsret har valgt ikke at sige, at Tyrkiet er en retsstat, siger Kaya.

Han og andre forsvarere har under sagen påstået, at Tyrkiet ikke kan anses for at være et demokratisk samfund, der respekterer princippet om retsstaten.

Hertil svarer landsretten, at uanset "om det måtte forholde sig som anført af de tiltalte, hvilket til dels er understøttet af den række sager ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor Tyrkiet er dømt" - må PKK's angreb på civile betegnes som terrorisme.

Også andre forsvarere lægger stor vægt på landsrettens formuleringer. Otte tiltalte er frifundet, mens to er skyldige.

De har overført henholdsvis 29 millioner kroner og 4,5 millioner til PKK.

Den førstnævnte har fået straffen på fem års fængsel gjort betinget. Forklaringen er, at den har været alt for længe undervejs.

- Jeg har aldrig set en så langvarig fængselsstraf blive gjort betinget, kommenterer mandens forsvarer, advokat Bjørn Elmquist. Også udvisningen er gjort betinget.

- Landsretten er endt på de rigtige ben. Nu har jeg fået det bedre med det danske retssystem, siger advokaten.

Den 49-årige begik lovovertrædelserne i 2006 og 2007. Det følgende år blev hans hjem i Sverige ransaget. Men først i 2013 kom anklageskriftet.

Også forsvareren for den anden dømte, en 75-årig pensionist, er lettet. Den gamle mand skal ikke i fængsel, selv om han er idømt fængsel i fire år, og også han slipper for udvisning.

- Støtte til terror er ikke en sort-hvid sag. Der er forskel på at give penge til krudt og kugler og til formidling, som er tilfældet her, siger advokat Gert Dyrn.

Dermed henviser han til, at pengene gik til tv-stationen ROJ TV, der er talerør for PKK.

Den ene af de to anklagere er fåmælt.

- Vi vil kigge på dommens præmisser, når vi får den på skrift. Først derefter vil vi udtale os om, hvorvidt vi vil overveje at gå videre, siger senioranklager Henrik Aagaard.

/ritzau/