Sagan snød top-sprinterne

Peter Sagan og danske Brian Vandborgs Cannondale-mandskab stod på fredagens 7. etape for den hidtil største genistreg i dette års Tour de France. Den slovakiske supersprinter kørte først over stregen i Albi efter en spurt i et stærkt decimeret hovedfelt uden store sprintere som Mark Cavendish, André Greipel og Marcel Kittel.

Dem havde det italienske mandskab, Cannondale, nemlig skilt sig af med allerede efter godt 90 kilometer, hvor feltet skulle forcere to mindre - men ikke desto mindre krævende - stigninger undervejs på den 205 kilometer lange etape mellem Montpellier og Albi. Peter Sagan piskede sit skriggrønne mandskab frem i front af feltet for at sætte pres på de mindre bjergstærke spurtkanoner.

Det havde omgående virkning. Først røg Mark Cavendish af, og sidenhen måtte også tyskerne Marcel Kittel og André Greipel opgive at følge med.

Der var blevet spekuleret i, at de tungeste sprintere muligvis ville falde fra på de to stigninger på den lettere kuperede etape i det sydlige Frankrig. Men det var også forventet, at sprinterholdene kunne hente det tabte tilbage igen på de resterende 100 kilometer. Som ventet satte Omega Pharma-Quick-Step (Cavendish), Lotto Belisol (Greipel) og Argos-Shimano (Kittel) sig da også frem for at optage forfølgelsen.

Men forrest insisterede Cannondale, der satte et benhårdt tempo hele vejen til mål i Albi. Det grønne lyntog hentede først morgenudbruddet med Jens Voigt (Radioshack) og Ag2r-manden Biel Kadri, der undervejs sikrede sig bjergtrøjen, og med omkring 40 kilometer til mål gav forfølgergruppen op.

Sidenhen måtte også et kontrahug bestående af Oroz (Euskaltel), Gautier (Europcar) og etapevinderen fra Korsika, Jan Bakelants (Radioshack), give op over for Cannondale.

Dermed stod det klart, at etapevinderen nu skulle findes i det forreste felt. Her satte Peter Sagan så den endelige trumf på det taktiske kup ved at slå John Degenkolb (Argos-Shimano) og Daniele Bennati (Saxo-Tinkoff) i spurten. Dermed kunne den unge slovak endelig køre først over stregen i dette års Tour de France efter tre andenpladser på 2., 3. og 6. etape. 

Daryl Impey (Orica-GreenEDGE)  beholder den gule førertrøje.

Dagens Gossip