Sager om psykiske skader på jobbet boomer

Skrevet af admin

15/10/2013

Mest læste i dag

Den statslige Arbejdsskadestyrelse afviser så mange sager om psykiske arbejdsskader, at det ikke kan begrundes fagligt og sagligt. Det mener fagforbundet Djøf, som dermed retter ny kritik mod den udskældte styrelse.

Ifølge Arbejdsskadestyrelsens egen nye statistik, anmeldte danskerne sidste år 4500 sager om psykiske arbejdsskader som stress, mobning eller chikane, skriver Politiken tirsdag.

Det svarer til en stigning på 30 procent i forhold til året før.

Men selv om bunken af anmeldelser hele tiden vokser, er det de færreste, der får anerkendt en psykisk arbejdsskade. Det lykkedes kun godt fem procent i 2012, og det er det laveste niveau siden 2008.

Til sammenligning ligger procenten for anerkendelse af alle andre skader højere. Eksempelvis 77 procent af arbejdsulykkerne og 69 procent, når det gælder hudsygdomme, der kan relateres til jobbet.

- Vi finder det påfaldende og stærkt bekymrende, at udviklingen går i den forkerte retning, både når det gælder antallet af anmeldte psykiske arbejdsskader og andelen af anerkendelser, siger Lars Qvistgaard, formand for overenskomstforeningen i Djøf, til Politiken.

- Vi frygter, at alt for mange sager afvises efter en administrativ procedure, hvor man ikke reelt forholder sig til og undersøger de anmeldte skader, tilføjer han.

Anklagerne mod Arbejdsskadestyrelsen er så massive, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har bedt styrelsen om en redegørelse. Samtidig er Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, gået ind i sagen, skriver Politiken.

På baggrund af kritikken vil Arbejdsskadestyrelsen nu overveje at tage de psykiske arbejdsskadesager med i redegørelsen til ministeren.

Det oplyser styrelsens presse- og kommunikationskonsulent David Schmidt over for Politiken.

Han siger desuden, at der mangler forskning, som viser sammenhængen mellem bestemte arbejdsmæssige påvirkninger og udviklingen af psykiske sygdomme.

/ritzau/