Sagnomspunden egyptisk dronnings gravkammer måske fundet

Der er store chancer for, at arkæologer, der har undersøgt kong Tutankhamons gravsted, har fundet frem til et ukendt rum med den sagnomspundne dronning Nefertitis gravplads.

- Det ser ud til, at Tutankhamons grav fortsætter bag det dekorerede gravkammer. Der er formentligt en skillevæg. Jeg tror, at det er Nefertitis grav. Alting peger i den retning, siger den britiske arkæolog, Nicholas Reeves, som lørdag holdt pressekonference om den opsigtsvækkende opdagelse.

Det er ved hjælp af en sofistikeret japansk radar, at arkæologerne har fundet det hemmelige rum bag drengekongens gravsted.

Barnekongen Tutankhamon er vel Egyptens mest berømte farao. Han døde kun 19 år gammel efter blot ni år ved magten.

Der en stor international opmærksomhed på dronning Nefertiti, som døde i det 14. århundrede før vores tidsregning, og som formentligt var stedmor til Tutankhamon.

Kong Tut, som nogle kalder ham, har en intakt grav i Kongernes Dal i Luxor. Graven blev blandt andet berømt for hans forgyldte begravelsesmaske.

- Vi sagde tidligere, at der var 60 procents sandsynligheden for, at der var noget bag væggene. Efter de første vurderinger af de nye radarbilleder er det nu 90 procent sandsynligt, siger Egyptens minister for oldtidsfund, Mamduh al-Damati.

Tutankhamons urørte gravkammer blev opdaget i 1922 af den britiske arkæolog Howard Carter. Det blev et af 1900-tallets mest omtalte arkæologiske sensationer.

Den japanske radarspecialist Hirokatsu Watanabe siger, at radarbillederne ikke viser, hvor stort det hemmelige rum er.

Reeves advarer om, at selv små huller i skillevæggen kan forårsage store skader på det indre kammer, som har været hermetisk tillukket i meget lang tid.

- Dette er ikke et arkæologisk kapløb. Det gælder om at grave meget langsomt og forsigtigt, mens alt bliver registreret. Al arkæologi er forstyrrende, og vi kan ikke gøre det om, så vi skal gøre det rigtigt til at begynde med, pointerer han.

Nogle eksperter afviser, at dronning Nefertiti kan være begravet i Kongernes Dal.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip