Sagsanlæg: Højtstående Volkswagen-ansatte dækkede over snyd

Skrevet af admin

19/07/2016

Dagens topnyheder

Skandalen i den tyske bilfabrikant Volkswagen kan vise sig at gå helt op til toppen af hierarkiet hos motormastodonten.

I hvert fald hvis man skal tro et netop offentliggjort sagsanlæg fra den amerikanske stat New York. Her fremgår det, at højtstående ansatte skulle have dækket over beviser for, at bilfabrikanten gennem mange år snød i amerikanske miljøtest af fabrikantens biler.

Blandt disse ansatte er tidligere administrerende direktør Martin Winterkorn, skriver Reuters.

New York er en af tre amerikanske stater, der sagsøger Volkswagen for at overskride miljølovgivningen. De to andre er Maryland og Massachusetts. Sagsanlægget er blandt andet baseret på interne Volkswagen-dokumenter.

Sagen er den seneste udvikling i Volkswagen-skandalen, der har skadet virksomhedens globale forretning og tilsværtet bilfabrikantens ry.

Volkswagen indrømmede i september, at man havde brugt hemmelig software i bilernes systemer. Det blev brugt til at snyde med udledningen i de obligatoriske miljøtest. Software, der angiveligt er brugt i millioner af biler verden over.

New York sagsøger bilfabrikanten for flere hundrede millioner dollar i erstatning for lovovertrædelserne.

Talsmand hos Volkswagen Jeannine Ginivan kritiserer beslutningen om at lægge sag an, fordi virksomheden allerede har lovet at bruge mange penge på at rette op på miljøskaderne.

Ud over de højtstående Volkswagen-ansatte nævner sagsanlægget også, at mindst otte ansatte i bilfabrikantens ingeniørafdeling i 2015 skulle have slettet eller fjernet afslørende data efter et tip fra en advokat.

Sagsanlægget fra de tre stater er den foreløbige kulmination på en ni måneder lang efterforskning, hvor mere end 40 stater har samarbejdet.

Volkswagen sagde i sidste måned ja til at betale mere end 15 milliarder dollar i et forlig om bedrageri af amerikanske forbrugere.

/ritzau/