Salg af statsskove skal give flere penge til fri natur

Skrevet af admin

26/03/2016

Mest læste i dag

Det vil komme naturen til gode, hvis dele af de danske statsskove sælges til private, mener Liberal Alliance, som har stillet det opsigtsvækkende forslag.

Overskuddet skal blandt andet bruges på at sikre flere urørte skovområder.

- Vi vil først og fremmest bruge pengene til at øge værdien af de arealer, der er tilbage, udlægge dem som urørt skov og på den måde øge biodiversiteten, siger miljøordfører Carsten Bach fra Liberal Alliance.

- Men der kunne også være tale om at kanalisere nogle af pengene over i Den Danske Naturfond, som i forvejen forvalter store midler til genopretning af natur og naturbeskyttelse, siger han.

Forslaget fra Liberal Alliance kommer forud for forhandlingerne om den såkaldte naturpakke og skal skaffe flere penge til initiativer i pakken, end de 89 millioner kroner der som udgangspunkt er afsat.

- Vi vil hæve ambitionerne for forhandlingerne om naturpakken, siger Carsten Bach.

- Og for at finansiere det, vurderer vi, at der er noget statsskov med en lav naturværdi, som kan afhændes for så at give plads og skaffe midler, til at man kan øge værdien af andre dele af statsskovene, siger han.

I øvrigt er det ikke statens opgave at drive skovbrug, mener Liberal Alliance.

- Naturstyrelsen driver i dag kommerciel skovdrift, og vi mener ikke, at staten skal drive kommerciel skovbrug. Man kan effektivisere driften af skovdriften ved at sælge eller bortforpagte arealerne, siger Carsten Bach.

Danmarks Naturfredningsforening har kritiseret forslaget fra Liberal Alliance, fordi borgerne ikke har samme ret til at færdes i private skove som i offentlige skove.

I offentligt ejede skove må man færdes til fods døgnet rundt uden for veje og stier, mens man i private skove må færdes på skovveje og stier fra klokken seks til solnedgang. Denne forskel bekymrer dog ikke Liberal Alliance.

- Der er nogle mindre begrænsninger på offentlig adgang til private skove, men det er i småtingsafdelingen. Det betragter jeg ikke som et større problem, siger Carsten Bach.

/ritzau/