Salget af danske varer til udlandet mistede pusten

Et dansk eksporteventyr lader vente på sig. I november sidste år faldt eksporten af danske varer til udlandet med 4,8 procent efter en stigning i oktober på 2,6 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især fald i salget af vindmølledele til Storbritannien og lægemidler til USA, der vendte en stor eksportstigning i oktober til et fald i november.

- Det er naturligvis en smule bekymrende, at de danske eksportvirksomheder endnu ikke har fået gavn af det stemningsskifte, der har fundet sted i særligt Tyskland, Sverige og USA, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

- Det er for tidligt at sætte næsen op efter, at fremgang i eksportsektoren vil smitte af på resten af dansk økonomi og give det rygstød til privatforbruget og investeringerne, der skal til for at sende dansk økonomi ud i det opsving, som vi alle går og spejder efter.

I samme måned, altså november, steg importen med 2,8 procent mod et fald i oktober på 2,5 procent.

Set over de seneste tre måneder er eksporten steget med 0,9 procent og importen med 1,7 procent. Overskuddet på handelsbalancen var på 5,5 milliarder kroner.

- Det er dog på ingen måde prangende, og vi må således konstatere, at eksporten fik noget af en mavepuster i november, lyder det fra Tore Stramer.

Han forventer en mere tydelig fremgang i eksporten over de kommende måneder. Men fremgangen bliver beskeden, og der er øget risiko for, at det længe ventede opsving bliver noget forsinket i 2014, vurderer Nykredit.

Jes Asmussen, chefanalytiker i Handelsbanken, siger, at fremgangen ikke er stærk nok til at konkludere, at eksporten er begyndt at bidrage til et økonomisk opsving.

- Vi krydser dog stadig fingre for, at en lidt stærkere økonomisk aktivitet blandt vores større samhandelspartnere vil medføre, at eksporten kan vise en anelse stærkere takter i 2014, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip