Salget af dieselbiler rasler ned

Nye tal fra Danmarks Automobilforhandler Forening (DAF) viser, at salget af dieselbiler er faldet med 18 procent i 2013. Nedgangen sker i en tid, hvor der ellers er stor fremgang i antallet af solgte biler.

I oktober solgte bilforhandlerne 16.664 nye personbiler. Det svarer ifølge DAF til en stigning på knap 10 procent sammenlignet med oktober 2012.

Den største andel af de nye solgte personbiler er benzinbiler, og det skyldes, at regeringen omlagde ejerafgiften den 1. januar 2013.

Omlægningen af ejerafgiften gjorde dieselbiler relativt dyre i forhold til benzinbiler, og det har haft en markant effekt på fordelingen af bilsalget i 2013.

Dieselbilernes markedsandel er faldet fra 40 procent i 2012 til 31 procent i 2013, det svarer til et fald på ca. 11.000 dieselbiler, hvis man sammenligner januar til og med oktober 2013 med samme periode i 2012.

- Vi har gennem en årrække set en stigende efterspørgsel efter dieselbiler, blandt andet fordi de er mere økonomiske og udleder mindre CO2 end benzinbiler.

- En forhøjelse af udligningsafgiften risikerer at sætte denne positive udvikling over styr. Vi anbefaler i stedet en mere gennemgribende omlægning af hele bilafgiftssystemet, siger administrerende direktør i DAF, Jens Brendstrup, i en pressemeddelelse.

Forhøjelsen af udligningsafgiften har også påvirket salget af brugte dieselbiler, både efterspørgsel og priser falder.

Forbrugerøkonom i Sydbank, Camilla Skovsbo Erichsen har set på salget af nye biler for hele året til og med oktober.

- Der er generelt en opadgående trend når man ser på salget af nye biler. Fra januar til oktober er der solgt 93.279 nye biler til de danske husholdninger.

- Dermed har knap 11.000 flere familier købt ny bil i perioden januar til oktober 2013 sammenlignet med den samme periode i 2012. Det er en stigning på mere end 13 procent, siger Camilla Skovsbo Erichsen i en skriftlig kommentar.

Hun peger på, at en del af det øgede salg tilskrives, at der er kommet flere små og billigere biler på markedet.

- Det betyder, at flere familier får råd til at købe en bil, eller til at udvide deres bilpark til to biler, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip