Samlet opposition kræver ny diabetesplan fra Krag

Sådan lyder kritikken fra både Diabetesforeningen og eksperter.

»Problemet med handlingsplanen er, at den afspejler en struktur, der er ti år gammel. Den kommenterer indsatsen i de for længst nedlagte amter. Den er med andre ord fuldstændig utidssvarende i forhold til de problemer, vi kommer til at stå med om få år,« siger direktør i Diabetesforeningen Henrik Nedergaard.

»De seneste ti år har vi opnået meget ny viden på det her område, som den gamle handleplan slet ikke tager højde for. I mine øjne er det ekstremt vigtigt, at vi starter en ny indsats nu. Hvis man skyder arbejdet et år eller to, så risikerer vi, at problemets omfang vokser,« siger konstitueret direktør ved Dansk Almenmedicinsk Kvalitetsenhed Janus Laust Thomsen.

Kritikken får nu et flertal uden om regeringen til at kræve, at regeringen laver en ny national handleplan for diabetikere.

»Det er beklageligt, at regeringen ikke har satset på det her område. Det er i den grad behov for, at den nationale handleplan bliver opdateret i forhold til den nye viden. Udviklingen i antallet af personer med diabetes er alarmerende og en tikkende bombe under vores danske sundhedssystem, fordi staten risikerer ikke at have råd til den behandling, den betaler for nu. Situationen er meget bekymrende,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V) fra Venstre.

I Liberal Alliance frygter sundhedsordfører Joachim B. Olsen (LA), at danskerne ikke modtager den bedste behandling på grund af den gamle handleplan. Han bakkes op af Benedikte Kiær (K).

»Der er i den grad behov for et servicetjek. Hvis det viser sig, at handlingsplanen betyder, at nogen ting ikke sker på den rigtige måde, så har vi et stort problem,« siger den konservative sundhedsordfører.

Også i Enhedslisten og Dansk Folkeparti er der utilfredshed med regeringens indsats.

»Der er i den grad grund til at tage problemet alvorligt, og jeg mener bestemt, regeringen bør følge op på det her med det samme,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø).

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Astrid Krag (SF), men i en mail til Berlingske Nyhedsbureau skriver hun, at »der er gjort meget for at forbedre diabetesindsatsen de senere år. For at styrke regionernes og kommunernes indsats har Sundhedsministeriet eksempelvis i 2010 udmøntet mere end en halv milliard kroner til blandt andet forløbsprogrammer og uddannelse af diabetespatienter«.

Dagens Gossip