Sammenhold og fysik er kvindelandsholdets våben

Danmark kan trække på et par - for de fleste - ukendte evner, når de torsdag aften møder Norge i semifinalen ved kvinde-EM i Sverige. Det kan være nærliggende at tro, at der er tale om en spåkone, der vender kort i en rigtig rækkefølge eller kigger dybt i kaffegrums for at fremmane det held, der indtil videre har spillet en stor rolle i de danske mirakel-kvinders EM-kampagne.

Men de hemmelige våben er trods alt ikke omgærdet af så meget mystik. I stedet kan et unikt sammenhold og en markant fysisk forbedring vise sig at gøre udslaget for de danske kvinder, når det gælder en plads i søndagens finale på Friends Arena i Stockholm.

Således har den nuværende EM-trup brugt store mængder tid sammen op til slutrunden. Men der er dog langtfra gået lejrkuller i den danske trup, forklarer landstræner, Kenneth Heiner-Møller.

- Båndende mellem spillerne er blevet stærke. Der er nogle spillere i den her turnering, som ikke har spillet særlig meget, men deres indstilling betyder sindssygt meget for den her gruppe. For det kan ellers nogle gange blive kilden til noget dårligt. Alle vil jo gerne spille, og alle er vandt til at spille i deres klubber. Så der kan man godt tale om noget unikt i den her gruppe. Spillerne arbejder stenhårdt både for sig selv og for hinanden, siger Kenneth Heiner-Møller.

Netop det specielle sammenhold var også en af det danske herrelandsholds styrker, da de vandt EM-guld i 1992 i Sverige. Nu vil det vise sig, om kvinderne kan drage samme nytte af den skjulte styrke, så det 21 år gamle deja-vu kan blive totalt: at møde Tyskland i en EM-finale i Sverige på en lun sommeraften efter en god portion held og en straffesparkskonkurrence. Den stærke holdånd er allerede kommet på prøve i en turnering, hvor kvinderne undervejs har været igennem hele følelsesregisteret. Først var man næsten på vej til at pakke kufferterne hjem til Danmark efter et skuffende gruppespil, men landsholdet reddede sig efter lodtrækning alligevel videre til kvartfinalen, hvor et frygtindgydende fransk mandskab ventede.

Her kom det andet skjulte våben til sin ret. Landsholdsstaben har således forklaret, at de danske mirakel-kvinder frem mod indeværende slutrunde har forbedret deres fysik med 25 procent. Og det var udslagsgivende i kvartfinalen, mener den tidligere kvindelandstræner, Peter Bonde.  

- Vi viste fantastisk fysik mod Frankrig. Det er absolut en fordel, at holdet har forbedret sig med 25 procent. De havde overskuddet i en nervepirrende straffesparkskonkurrence, selvom de kom til at arbejde hårdt i hele kampen mod Frankrig. Men det bliver en hård fight mod Norge. Nu begynder det at kunne mærkes, at vi er langt henne i turneringen, så fysikken bliver afgørende, siger Peter Bonde.

Semifinalen mod Norge fløjtes i gang på Norrköping Arena klokken 20.30. Kampen kan ses på DR1.

Dagens Gossip