Sammenstød blandt unge i FN-lejr i Sydsudan koster liv

Skrevet af admin

18/02/2016

Dagens topnyheder

Kampe i en FN-lejr i det borgerkrigshærgede Sydsudan har kostet mindst 18 mennesker livet.

Det oplyser Læger uden Grænser, som driver et hospital i lejren, hvor omkring 40.000 mennesker er bosat.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at optøjerne allerede begyndte onsdag aften, da to etniske grupper stødte sammen. FN's generalsekretær Ban Ki-moon sagde tidligere på dagen torsdag, at syv var dræbt og 40 såret.

Men Læger uden Grænser skriver på sin hjemmeside, at hospitalet natten igennem modtog 36 sårede, og at mindst 18 er dræbt. Herunder to af organisationens ansatte.

- Dette angreb mod civile er uhyrligt, og vi kræver, at de væbnede grupper stopper deres handlinger, siger Marcus Bachmann, koordinator af Læger uden Grænser-projekter i Sydsudan.

- Folk kommer til lejren for at få beskyttelse, og det bør være et fristed, der respekteres af alle parter, lyder det i pressemeddelelsen.

Ifølge Læger uden Grænser blev omkring 600 mennesker, mest kvinder og børn, nødt til at gemme sig inde i hospitalet, mens kampene stod på.

Det er ikke tilladt at være i besiddelse af våben i lejren. Men ifølge den fredsbevarende FN-mission i landet, Unmiss, brugte unge fra de etniske grupper Shilluk og Dinka blandt andet små skydevåben og macheter i kampene.

De fredsbevarende tropper har affyret tåregas mod de to grupper for at bryde kampene op.

FN-missionen har flere end 12.000 fredsbevarende soldater, og halvdelen af dem er ansat til udelukkende at beskytte civile i lejrene.

Titusinder af mennesker har mistet livet og flere end to millioner mennesker er blevet tvunget på flugt fra deres hjem siden krigen i verdens yngste nation begyndte.

Krigen brød ud i 2013, da præsident Salva Kiir beskyldte sin tidligere vicepræsident Riek Machar for at planlægge et kup mod ham. Det satte gang i et hav af hævnaktioner og massakrer mellem forskellige etniske grupper.

/ritzau/