Samuelsen: En flertalsregering er mulig

Anders Samuelsens flertalsregering er en død fisk.

Så kølig er vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell. Men det ændrer ikke på optimismen hos Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen.

I sin tale ved Liberal Alliances landsmøde i Aalborg holder Samuelsen fast i sin idé om at skabe en regering bestående af både Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative.

- Liberal Alliance er blevet en stor bevægelse, som sammen med de tre andre partier i blå blok har de afgørende mandater. Det ser vi gerne styrket. Derfor foreslår jeg, at vi nu sætter os sammen de fire blå partier, efter en periode som ikke har været lige køn.

- Vi kunne tage på kurophold, lægge de fire partiprogrammer på bordet og se, hvor vi kan få enderne til at mødes.

- Hvis man skal sige noget godt om Løkkes udskydelse af skattereformen til efteråret, så er det, at det giver os mulighed for at få volumen og spændvidde i det, vi skal lave.

- Vi kan sagtens finde hinanden i det samarbejde. Der er plads til både Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative, siger Anders Samuelsen.

Han har før forgæves lanceret idéen. Efter valget "tilrådede" Anders Samuelsen som den eneste partileder dronning Margrethe at overlade det til Lars Løkke Rasmussen (V) at undersøge, om der var grundlag for en borgerlig flertalsregering.

Flere iagttagere vurderede allerede dengang, at det nærmest var en umulighed. Det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, ønsker en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent årligt, mens Liberal Alliance ønsker store skattelettelser og minusvækst.

Efter samtaler med alle de blå partiers ledere opgav Løkke hurtigt tanken. Anders Samuelsen mener dog fortsat, at der er muligheder for at få enderne til at mødes.

- Vi kan lave en vækstplan med lavere skat, men også skabe mere begejstring i den offentlige sektor gennem færre regler og mindre bureaukrati. Vi kan skabe et stærkere sundhedssystem.

- Tænk, hvis vi kunne stå sammen og få det vedtaget, så vil vi få tordnende fremgang til alle partier i blå blok - ikke kun Liberal Alliance, siger Anders Samuelsen.

Selv om Anders Samuelsen især har vakt opsigt med tre trusler på regeringens liv på blot ni måneder, understreger han, at Liberal Alliance er klar til at gå på kompromis.

- Vi har vist, at vi er klar over, at man skal gå på kompromis. Vi ved, at vi skal betale for det, og vi er ikke i krig med de andre. Vi ønsker et fordomsfrit samarbejde. Uden det ender vi i stilstand.

- Vi er blevet to til tre procent fattigere målt på bruttonationalproduktet, mens Sverige er blevet 10-14 procent rigere, siger Anders Samuelsen.

/ritzau/

Dagens Gossip