Samuelsen: Jeg afgør ikke flertalsregerings skæbne

Liberal Alliance fik et flot valg med 7,5 procent af stemmerne. Succesen er i høj grad bygget på Anders Samuelsen kompromisløse fremlæggelse af liberal politik og ønske om markante ændringer i det danske samfund.

Efter lørdagens forhandlinger om en flertalsregering må Liberal Alliances vælgere dog kigge langt efter de klare liberale budskaber fra Anders Samuelsen.

Det er ellers netop LA-lederen, som har brugt de særlige regler for en dronningerunde til at tvinge Lars Løkke Rasmussen til at afsøge muligheden for en regering, der både indeholder Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Efter mødet vil Anders Samuelsen dog ikke give et bud på, om den opgave kan lykkes for Venstre-formanden:

- Det er ikke mig, der skal konkludere på det. Det er Lars Løkke, som er kongelig undersøger og har fået det opdrag at undersøge det. Og eftersom jeg ikke ved, hvad de øvrige partier har sagt til Lars Løkke, så er det ikke mig, der skal konkludere.

Spørgsmål: Hvad siger din mavefornemmelse?

- Den siger bare, at vi har vist konstruktiv vilje. Vi ved godt, at der ikke er nogen, der får alt, hvis det skal lykkes at få ender til at mødes. Vi har sendt et klart signal om, at vi er et parti, der er mere interesseret i indholdet end andet.

Spørgsmål: Du sagde inden mødet, at du ikke ville komme med nogle krav, men at du skulle ind og have en konstruktiv samtale. Må man så nu spørge, hvilke konstruktive forslag du har haft med?

- Jamen altså, det er ikke sådan, at vi har siddet og læst hele partiprogrammet op. Vi har følt hinanden lidt på tænderne, hvor er det, ting gør ondt, og hvor ting gør godt. Så må vi se, hvor det ender.

Spørgsmål: Har du peget på nogle områder, som har særligt fokus for Liberal Alliance?

- Uha ja, men det vil jeg ikke afsløre her.

Spørgsmål: Hvorfor ikke?

- Det ville ikke være en god idé for den fortsatte proces, siger Anders Samuelsen.

Før valget har Anders Samuelsen ellers ikke været bange for at udstikke liberale løfter til sine vælgere. I en tale fra 2013 opstillede Anders Samuelsen en lang række punkter, som går stik imod DF's politik. Blandt andet, at han ville stoppe væksten i det offentlige forbrug.

- Jeg ved godt, at det er let at stå her og lire sådan nogle paroler af. At tale i overskrifter. At bruge store ord. Det svære er at være konkret. Men vi liberale, vi lader os jo ikke skræmme af, at noget er svært, vel?

- Så nu vil jeg være konkret, sagde Samuelsen inden han begyndte at remse de mange løfter op for de fremmødte tilhørere.

Blandt dem var en halvering af selskabsskatten, en liberalisering af lejeloven og "begrænset" brugerbetaling på sundhed. Alt sammen emner, der er helt uspiselige for Dansk Folkeparti.

/ritzau/

Dagens Gossip