Samuelsen: Økonomer har et forklaringsproblem

Samuelsen fastslår, at Liberal Alliance har henholdt sig fuldstændig til Produktivitetskommissionens egen formand, Peter Birch Sørensens, ord om, at det er muligt at skære mindst ti procent af de offentlige udgifter.

Medlem af Produktivitetskommissionen og direktør i Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, Jan Rose Skaksen, siger dog til Berlingske, at »det er meget svært at vurdere, om det overhovedet er realistisk at effektivisere ti procent af den offentlige sektor«.

»Det må jo være, fordi de kigger sig selv i spejlet. Vi tager bare deres tal, og det er fuldstændig ordret citeret efter deres egne produktivitetsrapporter, og jeg synes, de har et forklaringsproblem, hvis de nu begynder at løbe baglæns. Det tror jeg nu heller ikke, at de gør, når det kommer til stykket,« siger Anders Samuelsen.

Liberal Alliances udspil går ud på, at man vil indføre et nyt fradrag for folk i arbejde samtidig med, at man fordobler bundfradraget med 42.000 kroner. Det vil ifølge partiet samlet set føre til, at ingen betaler skat af de første 7.000 kroner om måneden. For ikke at slå hul i statskassen, skal den offentlige sektor til gengæld effektiviseres med ti procent frem mod 2020.

»Det er ikke ambitiøst. Det er selvfølgelig noget, der skal kunne lade sig gøre. Om ikke andet så fordi, at omverdenen kræver det af os. Vi er i en situation, hvor arbejdsplader flytter ud af landet, og vi står her på denne arbejdsplads, som må investere i Sverige i stedet for Danmark, fordi skatten på arbejde og afgifterne er for høje,« siger Anders Samuelsen.

Han henviser til Alfred Pedersen og Søns tomatgartneri, hvor Liberal Alliance afholder en del af sit sommergruppemøde. Virksomheden bliver ifølge LA nødt til at placere sin næste investering på 120 millioner kroner i Sverige.

Effektiviseringerne i den offentlige sektor skal sikre 53 milliarder kroner frem mod 2020, og det kommer til at ske helt uden at påvirke velfærden i Danmark, garanterer Liberal Alliance.

»Det kan man på præcis samme måde, som man har lavet en aftale med regionerne tidligere om, at de skal blive mere effektive. De har så i gennemsnit gjort det med to en halv procent om året. Vi beder kun om halvanden procent, så vi er mindre ambitiøse end det, regionerne har vist, at man kan, og Produktivitetskommissionen peger på, at der er det samme besparingspotentiale i hele den offentlige sektor,« siger Anders Samuelsen.

Dagens Gossip