Samuelsen vil lette topskat med kommunebesparelser

Skrevet af admin

28/12/2015

Dagens topnyheder

Det vil koste seks til syv milliarder kroner at fjerne topskatten helt. Så langt kommer Liberal Alliance næppe i de forhandlinger om en skattereform, der venter i foråret.

Men politisk leder Anders Samuelsen håber at nå et stykke ad vejen, og efter hans mening er det ikke et problem at finde penge til formålet.

Samuelsen har nemlig kig på det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne skal spare en procent årligt.

De penge kunne passende bruges på at sætte skatten for de højestlønnede ned, mener han.

- Hvis vi starter med at gøre det, så er der rigtig mange penge, især i løbet af nogle år. Rigtig mange penge. Det vil ikke tage mere end halvandet år, så er det nok til at fjerne topskatten, siger Samuelsen.

Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen har en "ambition" om at sænke topskatten - den skat, der betales af indkomst over 467.300 kroner - fra 15 til 10 procent.

Samuelsen lægger ikke skjul på, at det er et aftryk, Liberal Alliance har sat.

- Det er sådan set en offentlig hemmelighed, at det havde vi en kamp om i forbindelse med forhandlingerne om regeringsgrundlaget.

- Det var vigtigt for os at der i regeringsgrundlaget for en regering, som vi skulle være parlamentarisk grundlag for, stod at det her var en del af ambitionen, siger han.

Han vil dog ikke på forhånd svare på, om LA så vil stille sig tilfreds, hvis forårets forhandlinger ender med at topskatten bliver sat ned til 10 procent.

Meget tyder da også på, at LA skal kæmpe for at få topskatten ned.

Blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, afviser på forhånd. Og skatteordfører Dennis Flydtkjær er bestemt heller ikke med på at lade besparelserne i kommunerne gå til skattelettelser.

- Vi mener ikke, at der skal være minusvækst i kommunerne. Omprioriteringsbidraget kan være sundt nok, ved at man tvinger kommunerne til at tænke over, hvordan de bruger pengene, men de penge skal tilbage til kommunerne igen, fastslår han.

/ritzau/