San Bernardino-nabo bliver tiltalt for planer om terror

Skrevet af admin

31/12/2015

Dagens topnyheder

En tidligere nabo til det par, der i begyndelsen af december dræbte 14 mennesker i et angreb i USA, er nu blevet tiltalt for at have planlagt terrorangreb, der aldrig blev udført.

24-årige Enrique Marquez blev tidligere på måneden sigtet i forbindelse med skyderiet i San Bernardino i delstaten Californien, hvor ægteparret Syed Farook og Tashfeen Malik gik amok på et socialcenter for handicappede.

De blev senere dræbt i ildkamp med politiet. Sagen efterforskes som terror.

Nu er anklagerne mod Marquez altså kommet et skridt videre i retssystemet.

Han anklages blandt andet for at have planlagt terrorangreb i 2011 og 2012 sammen med Syed Farook.

I anklageskriftet er Marquez også beskyldt for at lyve til de føderale myndigheder om købet af to rifler, der blev brugt af Farook og hans hustru under angrebet i San Bernardino.

Han er også tiltalt for at have indgået proformaægteskab med en russisk kvinde i familie med Farook. Det skulle han have gjort, for at kvinden kunne komme til at bo i USA.

- Den tiltalte Marquez' udførlige planlægning med Syed Farook i 2011 og 2012 og hans køb af sprængfarligt pulver og to skydevåben gav grobund for de drab, der blev udført denne måned, siger statsanklager Eileen Decker i en skriftlig udtalelse.

Anklagemyndigheden påstår, at Farook og Marquez mødtes første gang i 2004, hvor de blev naboer i Riverside, Californien. Her skulle Farook havde introduceret Marquez for radikal islam.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at Marquez havde kendskab til angrebene 2. december ifølge anklagemyndigheden.

Det har tidligere været fremme, at Marquez har fortalt åbent om sit forhold til Syed Farook under forhør hos ordensmagten.

Marquez lod sig efterfølgende indskrive på en psykiatrisk afdeling.

/ritzau/Reuters