Sanders og Clinton slap næsten fejlfrit gennem tv-debat

Der var fokus på politik og ikke så meget på personer, da Demokraternes fem foreløbige kandidater til posten som USA's næste præsident krydsede klinger i en tv-debat for første gang.

I modsætning til de tilsvarende debatter mellem Republikanerne, hvor den bramfri Donald Trump er løbet med opmærksomheden, handlede debatten natten til onsdag om velfærd, ulighed, udenrigspolitik, økonomi, klima, barselsorlov og meget andet.

Den primære duel stod mellem favoritten Hillary Clinton, tidligere udenrigsminister, og Bernie Sanders, den 74-årige udfordrer fra Vermont, der de seneste måneder har trukket fulde huse til sine valgmøder.

Især den økonomiske politik skiller de to.

Sanders, en selverklæret "demokratisk socialist", krævede et opgør med den amerikanske ulighed og pengemændene på Wall Street.

- Betragter jeg mig selv som en del af den kasino-kapitalisme, hvor få har så meget, og så mange har så lidt. Nej, det gør jeg ikke, sagde Sanders og fremhævede blandt andet Danmarks velfærdsmodel.

Clinton svarede igen:

- Jeg mener, at hvad senator Sanders siger, bestemt giver mening, når det handler om ulighed i vores land. Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark. Men vi er Amerikas Forenede Stater, sagde hun.

Alle fem gjorde det klart, at klimaforandringer er en af de største udfordringer i verden. Her brugte Hillary Clinton det fejlslagne klimatopmøde i København i 2009 til at pudse sine fjer.

Ifølge eget udsagn "jagtede" hun sammen med præsident Barack Obama kineserne rundt i Bella Center for at få dem med til en klimaaftale - noget, der endelig lykkedes sidste år med en bilateral aftale mellem USA og Kina.

Bernie Sanders, også en varm fortaler for at gøre noget ved klimaforandringerne, klarede sig godt i formatet, hvor det var tydeligt, at han er vant til at tale i hele og halve timer uden manuskript.

Han fik således også aftenens største bifald, da han reddede Clinton fra at tale om hendes meget omtalte håndtering af følsomme oplysninger i en række e-mail.

- Amerikanerne er dødtrætte af at høre om dine forbandede e-mail. Nu må det være nok, lød det tordnende fra Sanders.

Det fik publikum i Las Vegas til at rejse sig op og klappe i hænderne. Og han fik et "tak, Bernie" fra Clinton, der i månedsvis har skullet svare på spørgsmål i sagen.

Debatten er den første af i alt seks planlagte tv-debatter mellem de demokratiske kandidater.

/ritzau/

Dagens Gossip