Sandheden om sex på jobbet

Blikke gennem kontorlandskabet, hede drømme om ham eller hende fra regnskabsafdelingen, en låst dør til et kontor nede af gangen. Businessinsider.com har lavet en undersøgelse om, hvor almindeligt sex på jobbet er. Og som businessinsiders skribent Liz Ryan havde forudset, er det langt mere almindeligt, end de fleste nok lige havde regnet med.

Undersøgelsen handler ikke bare om sex i kopirummet til julefrokosten, men hele spekteret fra flirt og drømme til at udleve det, måske med en kollega, måske med chefen eller en underordnet. Og resultaterne passer ganske godt på de danske arbejdspladser.

»Selv om undersøgelsen er uvidenskabelig, så vil disse resultater også være typiske for det danske arbejdsmarked. Det er i hvert fald min fornemmelse,« siger arbejdsmiljøkonsulent Svend Erik Hermansen i HK, som blandt andet har arbejdet med lignende områder i godt 30 år.

Godt 52 procent af respondenterne har ikke noget imod, at kolleger indleder forhold af den ene eller anden art, hvis de bare kan håndtere det professionelt. Men når det kommer til forhold mellem chefer og ansatte, er der lidt større spredning i, hvad der er accepteret.

84 procent er nemlig af den holdning, at sex mellem kolleger skal være accepteret og er helt i orden, men kun 36 procent mener, det er i orden hvis en leder har sex med en underordnet. Og det er netop her, hvor det er vigtigt at tænke sig om.

»Man skal være ustyrligt meget opmærksom på magtforholdet, fordi her kan det gå galt. Både for medarbejderen og chefen, da der kan være en autoritet, der så bliver minimeret eller set skævt til,« siger Svend Erik Hermansen.

Alligevel har 35 procent haft sex med en underordnet. Den anden vej rundt har kun godt 14 procent haft sex med deres chef. Men trods de interne forhold - både mellem chefer og ansatte og kolleger imellem - mener langt de fleste, at det ikke har nogen effekt på hverken job eller karriere.

Faktisk bliver lidt flere positivt stemt over for forhold på arbejdspladsen sammenlignet med, hvor mange der bliver mere negativt stemt efter at have haft sex med en kollega eller medarbejder - 24 procent over for 11 procent. Størstedelen på 64 procent synes ikke, det har nogen effekt overhovedet.

Men hvis forholdene ikke er baseret på accept fra alle parter, så er det, at flirten måske bliver til sexchikane, og det kan have stor effekt på arbejdsmiljøet.

HK får årligt omkring 500 sager ind om sexchikane af vidt forskellig art. Men selv om sex på jobbet er blevet mere almindeligt og mere accepteret kolleger i mellem, er der ikke sket en stigning i antallet af sager. Desværre er der heller ikke sket et fald.

»Det er desværre næsten et konstant tal. Men det, der er sket over de sidste mange år, er, at der er kommet betydeligt større opmærksomhed om det,« siger Svend Erik Hermansen.

I undersøgelsen viser det sig også, at de fleste respondenter tror, at mellem 20 og 40 procent har haft sex med en kollega, mens godt 85 procent har drømt om at have sex med en kollega, og næsten alle har været seksuelt tiltrukket af en kollega på et eller andet tidspunkt. Men kun 64 procent har forsøgt at gøre noget ved det.

Så følelserne blomstrer på jobbet, hvor det også er ved at være ganske almindeligt at møde sin kommende partner. Og de følelser skal heller ikke reguleres, selv om det kan munde ud i kontroverser, mener Svend Erik Hermansen.

»Jeg plejer at sige, at om man er eller kan blive kærester på jobbet, det skal ikke reguleres, for det er umuligt at regulere på nogen som helst måde. I øvrigt er det ganske naturligt, at man i vid udstrækning møder hinanden på et studiested eller en arbejdsplads,« siger han og tilføjer:

»Der er mange facetter i det, og sådan en undersøgelse skal man tage med et lille smil, men også med lidt alvor, for det er stadig noget, der også foregår i vores arbejdsverden. Også i Danmark.«

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip