Sandsynlighed for britisk ja til EU mindskes

Britiske bookmakere anser det stadig for mest sandsynligt, at den britiske folkeafstemning om EU den 23. juni vil ende med et ja til at forblive i Den Europæiske Union, men sandsynligheden er blevet mindre.

De odds, som bookmakerne hos Betfair giver, indikerer, at der ifølge deres vurderinger er en sandsynlighed på 70 procent for et britisk ja til at blive i EU. Tidligere på ugen var sandsynligheden 78 procent for et ja.

Odds er blandt andet blevet ændret efter en meningsmåling, som blev foretaget for avisen The Independent, har vist, at nej-siden, som vil forlade EU, har en føring på 10 procentpoints over ja-siden.

Og det sendte rystelser gennem valutamarkederne. Pundet faldt fredag 1,4 procent mod den amerikanske dollar. Dollaren blev desuden styrket 0,6 procent over for euroen.

Tidligere på ugen viste en analyse ifølge avisen The Independent, at 65 milliarder pund er blevet trukket ud af den britiske økonomi i april og marts. Det er det højeste beløb siden finanskrisen.

Bookmakerne har længe givet et mindre blandet billede af stemningen blandt vælgerne end meningsmålingerne.

13 af Storbritanniens ledende forskere underskrev lørdag et brev, hvor de anbefaler, at Storbritannien forbliver i EU. Det var blandt andre Nobelprismodtagerne Peter Higgs, teoretisk fysiker, og genetikeren Paul Nurse. De advarer mod, at britisk forskning vil blive forringet uden EU-medlemskabet.

Men samtidig har en af Storbritanniens mest fremtrædende opfindere og iværksættere, milliardæren James Dyson, meldt sig på nej-siden.

- Vi kan skabe flere job og mere rigdom, når vi er uden for EU, siger Dyson, som blandt andet er kendt for at have produceret poseløse støvsugere.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip