Sandy kan blæse USAs økonomi omkuld

Superstormen Sandy efterlader ikke kun flere amerikanske stater og millionbyen New York slemt medtagne. Også den allerede trængte amerikanske økonomi ser ud til blive særdeles hårdt ramt.

Stormen kan meget vel mindske den økonomiske aktivitet i fjerde kvartal med 25 milliarder dollar - knap 144 milliarder kroner - siger konsulentfirmaet IHS Global Insight ifølge Bloomberg.

Sandy raserede nemlig i en del af USA, der tegner sig for omkring en fjerdedel af den kæmpemæssige amerikanske økonomi og har omkring 60 millioner indbyggere.

På grund af blandt andet ødelæggelser og lukkede forretninger, kan væksten for fjerde kvartal blive reduceret til mellem 1 procent og 1,5 procent. IHS' tidligere skøn lå på 1,6 procents vækst.

Over sommeren lå væksten allerede i den sløve ende på omkring 2 procent.

- Der er sket store forstyrrelser i handelsmønstret, både på import- og eksportsiden, fortæller Gregory Daco, økonom ved IHS, til Wall Street Journal.

- Der er forstyrrelser i byggeriet, i produktionssektoren og på tjenesteydelser - biografer lukker, og det lokale supermarked åbner måske ikke. Det er en kombination, der samlet har konsekvens for den amerikanske økonomi, fortæller han.

På grund af stormen måtte de amerikanske finansielle markeder lukke. Der var også store trafikforstyrrelser. Tusindvis af fly- og togafgange blev aflyst. Og ansatte både i det private og det offentlige hele vejen fra Virginia til Massachusetts måtte blive hjemme fra arbejde.

- De virksomheder, der er afhængige af, at folk går ud og bruger penge, bliver helt sikkert ramt.

- For folk går ikke til shows på Broadway eller besøger restauranter eller hoteller, siger Stephen Bronars, der er seniorøkonom i konsulentvirksomheden Welch Consulting til Bloomberg.

Sandy har ifølge de første prognoser allerede forårsaget ødelæggelser - blandt andet af veje, broer, kontorbygninger og private hjem - for omkring 115 milliarder kroner.

Til sammenligning kostede orkanen Irene godt 86 milliarder kroner, skriver avisen Wall Street Journal.

/Ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip