Sanktioner skal straffe usynlig partistøtte

»Problemet er, at det altid vil være muligt at flyve under radaren. Det vil være et godt signal at ændre partistøtten, men man skal ikke forvente, at det løser problemerne. Der vil altid være mulighed for at tilføre partier penge, uden at det registreres,« siger han.

Professoren understreger, at der i dag ikke er mulighed for at straffe de partier, der skjuler økonomiske bidrag over grænsen på de 20.000 kroner, som man er forpligtet til at offentliggøre.

»I andre lande har man for mange år siden besluttet, at partier på en eller flere måder risikerer at blive straffet, hvis de ikke overholder reglerne for partistøtte. I Danmark bør det også være sådan. Det kan enten ske i form af en offentlig advarsel eller ved direkte økonomiske sanktioner,« siger Ove Kaj Pedersen.

I regeringspartiet SF er man ikke afvisende over for forslaget.

»Man skal huske på, at de regler, vi har nu, er fra 1990. Derfor er der god grund til at kigge på alle muligheder for at sikre mere synlighed. Vi er derfor også åbne over for at se på mulighederne for forskellige former for sanktioner,« siger retsordfører i SF, Karina Lorentzen (SF).

Ove Kaj Pedersen mener, det er positivt, at Folketingets partier igen diskuterer reglerne for partistøtte, men han sætter ikke næsen op efter en løsning på problemet.

»Med al respekt er det her en tilbagevendende problemstilling, som partierne alle er enige om at gøre noget ved, men der sker aldrig noget. I sidste ende handler det om, at der i virkeligheden er en stor politisk modstand mod mere åbenhed om finansieringen af deres kampagner,« siger han.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er partistøtte blevet en folkesag, der er mange vælgere i. Netop derfor vil partierne strække sig langt for at finde en løsning, påpeger han.

Men selv om Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har mandat til at stemme nye regler igennem alene, vil regeringen gå langt for at få Venstre med i en aftale, vurderer Thomas Larsen.

»Det er klart, at en aftale om noget så fundamentalt som netop partistøtte og åbenhed om støtte til politikere bør have det bredest mulige flertal. Derfor er det også svært at sige, om aftalen ligger klar om tre måneder eller ved årsskiftet. Men alt tyder på, at der kommer en aftale,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Den største udfordring bliver at få ryddet op i alle krogene og blive enig om alle elementer. Det gælder særligt synligheden i forhold til den direkte støtte, der kan gives til hver enkelt kandidat. Det samme gælder synlighed om den mere indirekte støtte som eksempelvis fagforeninger har ydet til de røde partier,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip