Sarah fra X-Factor er kommet i Folketinget: Dette parti skal hun repræsentere

Skrevet af admin

21/03/2016

Mest læste i dag

For første gang i Folketingets mere end 150 år kommer der nu et handicappet medlem i kørestol på tinge.

Der er tale om Sarah Glerup, som også er kendt fra DRs underholdningsprogram X Factor, der 4. april skal i Folketinget for Enhedslisten.

Hun tager over fra partiets finansordfører Pelle Dragsted, der tager tre ugers selvbetalt orlov for at færdiggøre sin uddannelse.

Det oplyser partiet.

31-årige Sarah Glerup er førstesuppleant i Københavns Storkreds, cand.mag. i medievidenskab og til daglig ansat som kommunikationsrådgiver i Enhedslisten.

Grundet sit muskelsvind sidder hun i kørestol og trækker vejret gennem en respirator.

- Jeg er stolt over at kunne træde til og bidrage til vores folkestyre, nu hvor Pelle Dragsted tager orlov. At jeg samtidig er med til at skrive danmarkshistorie, fordi jeg har min kørestol med, er ret vildt, siger hun i en pressemeddelelse.

Helt lavpraktisk er der nogle udfordringer, fordi folketingssalen er mindre tilgængelig for hende, da hun benytter en elektrisk kørestol.

- Man kan ikke komme på talerstolen, og jeg kan ikke nå stemmeknappen. På sigt skal det løses, for demokratiet bør være for alle. Men lige nu og her må vi finde på kreative, midlertidige løsninger, siger Sarah Glerup.

Hun var med i X Factors såkaldte liveshows som verdens første deltager med respirator, men røg ud efter to fredage.

Håbet er, at hun kan komme nogle fordomme til livs og rykke ved nogle holdninger.

- Som aktiv i Enhedslisten har Sarah altid rykket grænser og skubbet den handicappolitiske kamp fremad. Jeg er slet ikke i tvivl om, at hun vil gøre det igen ved at være den første med kørestol i Folketinget.

- Det betyder vanvittig meget, at hun viser, at et handicap ikke er en hindring for at deltage og få indflydelse. Et demokrati skal være for alle, uanset handicap eller sygdom, siger gruppenæstformand Pernille Skipper.

/ritzau/