SAS-boss varsler ny spareplan for nødlidende selskab

Skrevet af admin

10/09/2014

Dagens topnyheder

Selv om flere kunder flyver med SAS, så har det skandinaviske luftfartsselskab vanskeligt ved at få det til at løbe rundt. Selskabets omkostningerne er for høje i forhold til, hvad kunderne lægger i kassen for flyrejser.

Og nu skriver SAS-topchef Rickard Gustafson i selskabets regnskab for de tre første kvartaler i 2013/14, at der er endnu en spareplan på vej. Og det haster, mener Sydbanks analytiker Jacob Pedersen.

- Jeg havde regnet med, at man ville annoncere en ny spareplan i dag. Jeg synes, at situationen skriger på, at det er noget, der er skal ske nu - og ikke i morgen, siger han til Ritzau.

- Billetpriserne er faldet med 10 procent i det kvartal, der er gået. Alle signaler peger mod, at nu er man nødt til virkelig at gøre noget, siger analytikeren.

Selv om tredje kvartal endte med et overskud for SAS på 614 millioner kroner, så er det betydeligt mindre end kvartalet for samme periode året før, hvor det endte med et overskud før skat på 955 millioner kroner.

Jacob Pedersen påpeger, at SAS internt har en dedikeret gruppe, der skal arbejde med at håndtere besparelser og ikke mindst identificere, hvor de er henne.

- Og det kan sagtens vise sig, at det er en god investering at bruge kræfter på det. Men lige her og nu må vi bare konstatere, at SAS bløder - og derfor er nye besparelser påkrævet - heller før end siden, siger analytikeren.

I regnskabet peger Rickard Gustafson på, at det blandt andet er det finske datterselskab Blue1, der skal holde for med en halvering af personalet. Samtidig skal der effektiviseres inden for blandt andet catering, og man vil se på, hvor meget man kan spare i at skære ned på lokaler.

- Det nye i nye besparelser er, at det ikke så meget bliver piloter og kabinepersonale, der skal holde for. Man løfter sløret en lille smule, men den store forkromede plan får vi ikke endnu, siger Jacob Pedersen.

Han vurderer, at SAS vil skulle spare for omkring 1,5 milliarder svenske kroner svarende til 1,2 milliarder kroner, hvis en langsigtet målsætning om en overskudsgrad på otte procent skal fastholdes.

/ritzau/