SAS får flere passagerer men er stadig presset

Skrevet af admin

09/05/2016

Mest læste i dag

SAS har haft en pæn april, hvor langt flere passagerer har rejst med selskabets fly. De europæiske ruter er gået tilbage, mens de lange flyvninger er gået frem.

Det viser de seneste tal fra flyselskabet.

- Efterspørgslen har været positiv i Skandinavien i starten af 2016, skriver SAS.

2,3 millioner passagerer fløj med SAS i april, og det var en stigning på 5,4 procent i forhold til samme periode sidste år.

Lige så vigtigt fløj passagerne længere. RPK, et branchenøgletal, for hvor mange kilometer kunderne samlet har fløjet, steg med 9,2 procent i perioden.

Det er spejlet af, at SAS satser mere på de længere ruter. Interkontinentale flyvninger gik frem med 31,4 procent i april år til år, mens det i Europa gik tilbage med 5,0 procent.

- SAS ekspanderer meget kraftigt på de interkontinentale ruter i øjeblikket. Men spørgsmålet er, om de får nok ud af det, siger SAS-analytiker hos Sydbank Jacob Pedersen.

En del af svaret på det spørgsmål ligger i, at mens antallet af passagerer er steget med 31,4 procent på de lange ruter, så er kapaciteten øget med 37,7 procent. Dermed er der kommet flere tomme sæder.

- Så belægningen følger ikke det niveau, som jeg havde håbet på, siger Jacob Pedersen.

Mens de lange ruter generelt skaber et nedadgående pres på priserne, fordi man betaler mindre per kilometer, når man flyver til eksempelvis Los Angeles end til Stockholm, bør omkostningerne også være lavere.

- Omkostningssiden bør være positivt påvirket af de længere ruter. Men den information kan vi ikke se, før vi får regnskaberne hvert kvartal, siger Jacob Pedersen.

Han understreger, at der stadig generelt er hårdt pres på priserne i Europa, stigende udbud af billetter og benhård konkurrence.

- Derfor er det selvfølgeligt meget godt, at SAS flytter en del af forretningen væk fra det marked. Men det er stadig de fyldte sæder, der giver SAS smør på brødet, ikke de tomme, siger analytikeren.

/ritzau/