SAS overrasker positivt med milliardoverskud

Omsætningen i SAS' tredjekvartal, der løber til udgangen af juli, blev 11,6 milliarder svenske kroner, hvilket er på linje med samme kvartal sidste år. Resultatet før skat hopper dog fra de 726 millioner svenske kroner, der kom i kassen samme kvartal sidste år, til 1.120 millioner svenske kroner i år. Det skal sammenholdes med estimaterne fra analytikerne, der ifølge SME Direkt lød på 862 millioner svenske kroner.

Det forbedrede resultat får dog ikke SAS til at skrue op for forventningerne til årets resultat. SAS-topchefen Rickard Gustafson venter fortsat, at luftfartsselskabet slutter året med en EBIT-margin på tre procent.

Kvartalet har budt på en pæn passagerfremgang for SAS. Trafikken er steget 5,6 procent i forhold til samme kvartal sidste år, og dermed har SAS snuppet sin del af den generelle stigning i den skandinaviske luftfart, der af SAS bliver sat til at være seks procent. Der er alt i alt blevet åbnet 32 nye ruter i årets løb.

På trods af den benhårde konkurrence i det europæiske luftrum, ser det ud til, at SAS er på rette spor, når det gælder om at få omkostningerne ned. I hvert fald er det lykkes luftfartsselskabet at trække et større overskud hjem i den essentielle sommerperiode på baggrund af en uændret omsætning.

Enhedsomkostningerne er faldet med 5,8 procent, og SAS-chefen noterer sig med tilfredshed, at det gennemsnitligt er lykkes at malke yderligere 30 minutters flyvetid ud af hvert fly, målt per dag på årsbasis.

Det er ikke meget mere end et halvt år siden, at SAS stod i problemer til halsen. Ledelse og ejere truede i slutningen af året medarbejderne med at lukke biksen, hvis ikke de gik med til væsentlige kontraktforringelser. Det ramte kabinepersonalet specielt hårdt. Derudover blev der varslet salg af aktiver. Siden årsskiftet er der indgået aftaler om salg af bygninger, fly, datterselskabet Widerøe samt dele af bagagehåndteringen.

Dagens Gossip