SAS-salg mere sandsynligt efter norsk valg

Men meningsmålingerne tyder på, at den nuværende statsminister, Jens Stoltenberg snart må forlade statsministeriet og i stedet give plads til Høyres Jern-Erna Solberg og hendes koalition med Fremskrittspartiet.

Og skulle de to borgerlige partier komme til magten, så kan det meget vel betyde, at Norge vil begynde at arbejde intensivt for at komme af med sine aktier i det skandinaviske flyselskab SAS.

Begge partier går nemlig helhjertet ind for, at staten skal sælge ud af sine ejerandele i Statoil, Telenor og SAS. Det skriver branchesitet Check-in i en analyse i dag.

Norge ikke begejstret for SAS

Sverige, Norge og Danmark ejer tilsammen 51 procent af aktierne i SAS, hvoraf den norske stat - ligesom Danmark - har 14,3 procent. Og nordmændene har i de senere år, demonstreret, at de ikke er de mest tilfredse medejere.

Det stod eksempelvis klart i november sidste år, da den norske regering - med Arbeiterpartiet i spidsen - var den mest modvillige i forhold til at strikke en redningsplan sammen, der betød, at der skulle stilles yderligere lånefaciliteter til rådighed for SAS.

Nordmændene valgte som bekendt tilsidst at følge Danmarks og Sveriges ønske, og var med til at redde SAS.

Men ifølge ansvarshavende redaktør på Check-in.dk, Andreas Krog er der en afgørende forskel mellem den nuværende og en eventuel borgerlig regering.

»Forskellen på den tidligere og den formentlig kommende norske regering er, at Høyre og Fremskrittspartiet har det som hjørnestene i deres politik at nedbringe ejerskabet i store virksomhed,« skriver han og fortsætter:

»For Arbejderpartiet var det en vurdering i den konkrete situation i november sidste år, der førte til, at man valgte at proklamere, at man helst så SAS solgt,« skriver Andreas Krog.

Kan klare sig uden SAS

Et godt argument for, at Norge sandsynligvis snart er parat til at skille sig af med SAS er slet og ret, at de ikke behøver det skandinaviske flyselskab i samme grad som tidligere for at få infrastrukturen til at hænge sammen.

SAS har fået solgt det norske indenrigsselskab, Widerøe som et led i sin redningsplan. Derudover har Norwegian vokset sig stor på både indenrigs - og udenrigsflyvninger i Norge. Derfor kan landet bedre klare sig uden SAS i dag end for 10 år siden.

Hvem vil købe SAS-aktier?

Spørgsmålet er, hvem der eventuelt vil købe aktierne fra Norge. Lige nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken den svenske eller danske regering er parat til at lukke statskassen op for at købe yderligere på i selskabet.

Tværtimod så vil de tre lande nok forsøge at blive enige om at sælge i samlet flok. Herhjemme har regeringen ikke direkte meldt ud, at man går ind for et SAS-salg, men den har dog signaleret, at den ikke er interesseret i at poste flere penge i selskabet. Og en eventuel borgerlig regering vil om få år nok være mere positiv overfor et salg.

I Sverige har den borgerlige regering tidligere meldt ud, at den vil af med SAS-aktierne. Det står i regeringsgrundlaget. Dog har regeringen ikke haft et SAS-salg på dagsordenen i lang tid.

 

Dagens Gossip