Sass om skattely: Forkert at moralisere over penge

Skrevet af admin

05/02/2014

Mest læste i dag

Når den danske stat sælger aktiver, så skal det ske til højestbydende. Staten kan ikke begynde at hæfte moralske etiketter på købere som Goldman Sachs eller rynke brynene over deres pengestrømme.

Sådan lyder det fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), der også er del af regeringens magtfulde økonomiudvalg.

Dermed tegner han nu regeringens linje i debatten om skattely helt klart op.

Regeringen har som målsætning at bekæmpe skattely, men ifølge Henrik Sass Larsen er regeringens eneste mulighed for indfri det løfte at få andre lande med på at ændre lovgivningen.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at der ikke er skattelylande og skattehuller. Men vi kan ikke fra investering til investering beslutte os for, hvad der er rene penge, og hvad der ikke er. Vi må sørge for at få lovgivningen på plads i EU, eller hvor det er, siger han.

I sidste uge udløste det delvise salg af Dong Energy til Goldman Sachs en stor debat om, hvorvidt staten kan sælge til et selskab, som opererer fra skattely som Luxembourg, Delaware og Cayman Islands. Den debat førte i sidste ende til, at SF forlod regeringen.

Onsdag var Henrik Sass Larsen i samråd om en ny sag, hvor statens selskab Finansiel Stabilitet har solgt 69 kommanditselskaber til et selskab baseret i Irland.

Ifølge Finansiel Stabilitet vil selskabet dog administrere ejendomsprojekterne via Reviva Capital, der opererer fra Luxemborg.

Det fik Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til at spørge erhvervs- og vækstministeren, om staten nu igen har solgt aktiver til en investor, der opererer fra skattely.

I den forbindelse sagde Henrik Sass Larsen:

- Jeg har fulgt med i debatten om, hvorvidt man kan moralisere over penge. Altså, findes der gode penge og dårlige penge. Det er en interessant debat.

- For skal man følge pengestrømme, så vil jeg gerne se, hvor mange kapitalfonde og investorer der ikke på et tidspunkt kommer forbi en hyggelig ø eller Luxemborg eller Schweiz eller Delaware.

- Konstruktionerne er så indviklede og omfattende, at det vil være meget vanskeligt at forfølge pengene. Derfor har mit udgangspunkt været, at skal man dæmme op for skattely og svindel, så skal det ske via lovgivning.

- Det foregår ikke ved, at man hæfter etiketter på penge, der svømmer rundt ude på det finansielle marked, for så går man forgæves. Hvis man vil forfølge den strategi, så tror jeg, at man går rigtig galt i byen, lød det fra Henrik Sass Larsen.

Han fastslog samtidig, at også danske selskaber benytter sig af uigennemskuelig international finansiering.

Kristian Thulesen Dahl fastholder dog, at skattely bør være et parameter ved salg:

- Hvis ikke vi efter EU-reglerne må sige nej, fordi det er et selskab, der ligger i skattely, så må man sikre, at man har mulighed for at stoppe salgsprocessen, siger han.

Ifølge Thulesen Dahl bør det kunne lade sig gøre ved en klausul i udbudsprocessen, der giver mulighed for at stoppe salget, hvis ikke man samlet set vurderer, at buddet er tilfredsstillende.

/ritzau/