Sass vil have have flere kreative lønaftaler

Ministeren roser de slagteriarbejdere, der erklærer sig villige til at aflevere en del af lønnen for at redde job på Danish Crown i Horsens.

Han håber, at den historiske aftale, som slagteriarbejderne skal stemme om, bør inspirere andre virksomheder, så danske produktionsjob kan fastholdes i presset fra den globale konkurrence.

Virksomheder og medarbejdere skal samtidig i langt højere grad dele gevinsten og risikoen ved produktionen, mener ministeren:

»Jeg så gerne, at man på de enkelte virksomheder lavede nogle meget forpligtende aftaler om, at arbejdsgiveren investerer i virksomhedens fremtid, hvis de ansatte så til gengæld accepterer nogle andre lønninger, der er betinget af, hvordan virksomheden udvikler sig, og hvor meget den henter hjem på indtjeningen,« siger han til avisen.

»På den måde er det ikke kun ejerne, der kan dele gevinsten, hvis der er gang i produktionen, det er også lønmodtagerne. Til gengæld må de ansatte acceptere en lavere månedsløn, hvis det ikke går så godt«, tilføjer Henrik Sass Larsen.

Ministeren understreger, at den slags aftaler ikke giver mening i de virksomheder, hvor indtjeningen er i top:

»Men så er der andre steder, hvor man er svært udfordret. Her vil jeg direkte opfordre parterne til at gå ind i et sådant samarbejde. Jeg tror, det er en moderne måde at tænke helheden ind, når man skal se på fremtidens indtjening og arbejdspladser; at man har en fælles interesse i, at virksomheden klarer sig godt. Jeg ser det som en moderne form for overskudsdeling«.

LO er glad for aftalen på Danish Crown i Horsens, men den skal ikke brede sig til andre brancher, lyder advarslen fra LO’s formand, Harald Børsting, der ikke bryder sig om Sass Larsens lønanalyser:

»Vi har ikke brug for nogen, som »kloger« sig om kreative lønmodeller. Kreativiteten udfolder sig hver dag ude i virksomhederne, hvor de ansatte tager ansvar for virksomhedernes fremtid«, siger han til Politiken.

Venstre roser til gengæld ministeren.

»Det fremmer åbenbart klarsynet og realitetssansen at få et ministerkontor. Ude i virkelighedens verden er det helt afgørende, at danske virksomheder kan konkurrere med andre lande – også på lønnen. Derfor er det stærkt tilfredsstillende at den nye minister anerkender behovet for også at forholde sig til lønudgifterne, siger Venstres tidligere finans- og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Dagens Gossip