Sass vil polstre banker: V og K stritter imod

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) vil stramme kravene til finanssektoren for at forhindre en gentagelse af de alvorlige problemer, som ramte adskillige banker under finanskrisen.

- Jeg er af den overbevisning, at man oven på finanskrisen skal sørge for at polstre bankerne så effektivt, at de ikke ryger ud i nye vanskeligheder, når der igen opstår rystelser på finansmarkederne, siger han til Børsen.

Og måden at gøre det på er at følge anbefalingerne fra det såkaldte Sifi-udvalg om skærpede kapital- og likviditetskrav, mener Sass Larsen.

Da udvalget, der er nedsat af Erhvervs- og Vækstministeriet, i marts præsenterede sine forslag, blev det mødt med indædt modstand fra Finansrådet, giganten Danske Bank samt De Konservative og Venstre.

De Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, advarer Sass mod at gennemtvinge anbefalingerne uden om V og K, fordi "alle aftaler på det finansielle område er indgået som brede forlig".

- Hvis han vælger at lave en aftale om Sifi kun med Enhedslisten, så har han den udfordring, at vi ikke vil lave aftaler med ham på det finansielle område.

- For så bryder han den aftale, der har været gennem mange år, at vi laver det tværpolitisk, siger Brian Mikkelsen til Børsen.

Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, er enig med sin borgerlige kollega.

Men ifølge Sass Larsen er der ingen vej udenom.

Strammere regler vil sikre "nogle tykke branddøre mellem realkredit, pension og private banking, så hvis der går ild i en del af huset, så futter det hele ikke af", siger han til Børsen.

Finansrådet og Danske Bank hævder, at det vil være ødelæggende for sektoren at skærpe kapital- og likviditetskravene, før det samme sker i de øvrige EU-lande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip