Saudi-Arabien henretter 47 herunder kendt regeringskritikker

Skrevet af admin

02/01/2016

Dagens topnyheder

Saudi-Arabien har henrettet 47 personer, som var dømt for terrorisme herunder den højtstående sheik Nimr al-Nimr.

De 47 personer blev henrettet lørdag morgen, lyder det fra indenrigsministeriet.

Den skriftkloge shiamuslim var kendt for at være kritisk over for styret i det olierige land, hvor den kongelige Saud-familie træffer alle beslutninger.

Henrettelserne blev udført 12 forskellige steder i Saudi-Arabien, hvor henrettelser sker ved halshugning til offentlig skue.

De fleste af de henrettede var involveret i en række angreb, som blev udført af al-Qaeda mellem 2003-2006 ifølge erklæringen fra ministeriet i det sunnimuslimske land.

Det shiamuslimske Iran har advaret om, at en eventuel henrettelse af Nimr, "kan koste Saudi-Arabien dyrt".

Han blev i oktober 2014 dømt til døden og blev holdt fængslet frem til henrettelsen. Han var kendt som kritiker af det saudiarabiske styre, da han blev anholdt i 2012.

Anklagerne mod ham lyder på oprør, fordi han støttede de massedemonstrationer, som brød ud i Saudi-Arabien i februar 2011.

Flere shiamuslimer blev dengang dræbt i de voldelige sammenstød i demonstrationerne.

De krævede større politisk og religiøs frihed i Saudi-Arabien i forbindelse med Det Arabiske Forår.

Nimr blev dømt for at have hjulet "terrorister" og for at gå til "krig mod Allah".

Saudi-Arabien har en lovgivning, som er baseret på en streng fortolkning af islam, hvor der blandt andet er dødsstraf for mord, handel med narkotika, væbnet røveri, voldtægt og religionsfrafald.

Sidste år henrettede landet mindst 157 personer ifølge en opgørelse, hvilket er en større stigning i forhold til året før, hvor 90 personer blev henrettet.

Dermed placerer landet sig på en tredjeplads over de nationer i verden, der hyppigst tager livet af deres landsmænd. Kina og Iran er langt foran på henholdsvis første- og andenpladsen.

/ritzau/Reuters