Saudi-Arabien hiver iransk ambassadør ind på gulvtæppet

Skrevet af admin

02/01/2016

Mest læste i dag

Saudi-Arabien har lørdag indkaldt den iranske ambassadør for at protestere over en "aggressiv" erklæring fra styret i Teheran, oplyser landets udenrigsministerium.

Den såkaldte aggressive erklæring kom efter Saudi-Arabiens henrettelse ved halshugning af den højtstående shiamuslimske leder Nimr al-Nimr lørdag.

Ministeriet har "overdraget den iranske ambassadør en alvorlig protestskrivelse efter de aggressive iranske erklæringer om den lovformelige strafudøvelse, som i dag er gennemført mod terrorister i kongeriget" hedder det i en erklæring, offentliggjort af det officielle nyhedsbureau, SPA.

Styret i Riyadh udtrykker dets "fuldstændige afvisning af disse aggressive udtalelser, som det betragter som en åbenlys indblanding i kongerigets affærer".

Det holder også den "iranske regering helt og aldeles ansvarlig for at beskytte" kongerigets missioner i Iran og alle deres ansatte fra "enhver form for aggressive handlinger".

Nimr al-Nimr, der har brugt mere end et årti på at studere teologi i Iran, var blandt en gruppe af 47 shia- og sunnimuslimer, der lørdag blev halshugget, dømt til døden for "terrorisme".

Det shiamuslimsk-dominerede Iran, som har været saudernes langvarige ærkefjende, reagerede på henrettelsen af Nimr og sagde, at "den saudiarabiske regering støtter terrorbevægelser og ekstremister, men håndterer hjemlige kritikere med undertrykkelse og henrettelser.

Det vil "komme til at betale en høj pris for at følge denne politik", sagde det iranske udenrigsministeriums talsmand, Hossein Jaber Ansari.

Nimr har siden 2011 været en af de ledende kræfter i den shiamuslimsk ledede regeringsmodstand i Saudi-Arabien.

/ritzau/AFP