Saudi Arabien kan være på vej mod konkurs

Saudi Arabien er verdens største oliestat, og derfor er de et af verdens absolut rigeste lande. 

Men det kan snart ændre sig, lyder det fra flere økonomer, der advarer om, at landets økonomi er i frit fald på grund af høje udgifter og lave oliepriser. 

Det er en ny rapport fra Den Internationale Valutafond, IMF, der peger på, at Saudi Arabien meget vel kan gå fallit allerede om fem år, hvis den nuværende situation fortsætter, skriver Independent. 

De lave olipriser har det seneste år fået pengene til at fosse ud af landets statskasse, så valutareserverne på 654.5 milliarder dollars er ved at forsvinde.

IMF påpeger, at Saudi Arabien må lave reformer, hvis de vil undgå fallit.

Det drejer sig blandt andet om at skabe andre indtægter end de nuværende, hvor 90 procent er baseret på eksport af olie. Derudover er der kun en meget lille del af landets 30 millioner indbyggere, der rent faktisk arbejder.

De fleste indbyggere bliver sikret økonomisk af landets 15.000 kongelige, der poster milliarder af kroner i landets velfærd. 

Derudover har landet investeret massivt i militæret, der nu gør dem til verdens tredje største militærmagt, hvis man vurderer dem på udgifterne. 

Saudi Arabiens budgetunderskud kommer til at ramme omkring 21.6 procent i år, ifølge IMF og næste år vil det ligge på cirka 19.4 procent. 

 

Dagens Gossip