Saudi-Arabien: Kvinde er stemt ind efter historisk valg

En kvinde er for første gang blevet stemt ind i politik i Saudi-Arabien, skriver nyhedsbureauet AFP, der angiver formanden for landets officielle valgkommission, Osama al-Bar, som kilde til oplysningen.

Kvinden, Salma bint Hizab al-Oteibi, har ifølge AFP fået en plads i Mekka ved lørdagens historiske lokalvalg.

Det saudiarabiske nyhedsbureau SPA skriver, at hun blev valgt ind i bydelen Madrakah.

Saudi-Arabien åbnede lørdag morgen valglokalerne ved et valg, hvor kvinder for første gang kunne deltage - både som vælgere og som opstillede kandidater.

I alt havde 978 kvinder registreret sig som kandidater, mens 5938 mænd var opstillet, skriver BBC.

Ifølge saudiarabiske myndigheder havde cirka 130.000 kvinder fået stemmeret forud for valget ved at registrere sig. Det samme gjorde sig ifølge BBC gældende for omkring 1,35 millioner mænd.

Det ærkekonservative kongedømme er ifølge det franske nyhedsbureau AFP det sidste i verden, hvor det indtil i dag kun har været mænd, som har kunnet stemme.

Kvindernes valgret på lokalplan anses dog kun for at være et mindre fremskridt i et land, hvor kvinder stadig ikke har tilladelse til at køre bil og skal være helt tildækkede, når de færdes ude.

Valgene er heller ikke af nogen særlig politisk betydning, og der var stadig en del restriktioner forbundet med det. Kvinder skulle stadig eskorteres af en mand til stemmeboksen, og de kvinder, der stillede op, måtte kun føre kampagne blandt kvinder.

Kongedømmet tillod yderligere ikke potentielt "farlige" kandidater på listen.

Blandt andet blev kandidaten Loujain Hathloul udelukket fra valget, fordi hun tidligere har fået en dom for at køre i bil, skriver The Guardian.

En anden kvindelig politiker, Nassima Al-Sadah, blev også udelukket. Hun er menneskerettighedsaktivist og uddannet fra det Nationale Demokratiske Institut, men blev fjernet fra stemmelisten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip