Saudi-Arabien lægger luft til USA

Skrevet af admin

22/10/2013

Dagens topnyheder

Saudi-Arabien har i årtier været tæt allieret med USA.

Forholdet har været igennem mange prøvelser, herunder terrorattentatet i 2001 mod USA, hvor de fleste af flykaprerne var saudiarabere. Men de to lande har trods det arbejdet tæt sammen.

Nu siger en kilde tæt på saudiarabisk politik imidlertid, at Saudi-Arabiens efterretningschef, prins Bandar bin Sultan, har meddelt, at der kommer en ny kurs.

- Skiftet væk fra USA er stort, siger kilden, der tilføjer, at det kan få konsekvenser inden for områder som våben- og oliehandel.

Prinsen har sagt til europæiske ambassadører i Washington, at Saudi-Arabien vil begrænse samarbejdet med USA for at protestere mod det, der ligner en bredside mod store dele af USA's mellemøstpolitik.

Prinsen har ifølge kilden blandt andet udtrykt utilfredshed med inaktivitet i borgerkrigen i Syrien, som kilden betegner det.

Saudiaraberne støtter sunnimuslimske oppositionsstyrker i borgerkrigen.

Saudiaraberne er også utilfredse med de mere forsonende toner i forholdet mellem USA og det shiamuslimske Iran.

Prins Bandar har sagt til diplomater, at han vil begrænse interaktionen med USA. Det sker, efter at USA ikke har gjort noget i Syrien og Palæstina, siger kilden og tilføjer:

- Forholdet til USA er blevet forværret over et stykke tid. Saudi føler, at USA kommer nærmere Iran, og USA støttede heller ikke Saudi-Arabien under opstanden i Bahrain.

Kilden vil ikke oplyse mere om prinsens møder med diplomaterne. Møderne skal have fundet sted i de seneste par dage.

Det er dog ikke helt klart, påpeger Reuters, om efterretningschefens udtalelser har kong Abdullahs fulde støtte.

/ritzau/Reuters